România intră în stare de alertă: Cum se vor face deplasările, începând de mâine. Măsurile anunţate de Marcel Vela, Nelu Tătaru şi Raed Arafat

România intră în stare de alertă: Cum se vor face deplasările, începând de mâine. Măsurile anunţate de Marcel Vela, Nelu Tătaru şi Raed Arafat
| Foto: observator.tv

În urma şedinţei CNSU, au avut loc declaraţii de presă, susţinute de ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Principalele declaraţii susţinute de Marcel Vela:

Va prezint hotararea privind instituirea starii de alerta. Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta hotarare:

Se declara stare de alerta pentru o perioada de 30 de zile. Regulile de desfasurare a unor activitati care necesita masuri de protectie se adopta prin ordin comun. Autoritatile locale emit acte normative si administrative potrivit normelor de competenta si domenile de activitate pe care le gestioneaza. Se dispun masurile necesare prevenirii combaterii infectiilor. Aceasta hotarare se va publica in Monitorul Oficial.

Principalele declaraţii susţinute de Raed Arafat:

Anexa urmeaza a fi publicata in MO. Mentionez anumite aspecte care sunt prevazute in anexa.

O masura importanta: Începand cu 15 mai in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, spatii se inchise se instutuie obligativitatea mastii.

Operatorii publici si privati au obligatia sa ia masuri pentru: dezinfectarea manilor, respectarea regulilor in spatii comune, decalarea programului de lucru pentru un numar mai are de 50 de oameni.

Institutiile publice si private care desfasoara activitati de lucru cu publicul iau masuri astfel: sa fie respectata o distanta minima de 2 m, sa nu prmita accesul celor a caror temperatura masurata depaseste 37,3 grade Celsius, sa asigure dezinfectarea suprafetelor.

E suspendata activitatea de servire si consum a localurilor publice cat si a teraselor. Sunt exceptate activitati de preparare a hranii si a bauturilor, precum si cele de tip room service, drive in, etc.

Se prelungeste masura suspendarii zborurilor pentru toate aeroporturile din Romania pentru o perioada de 14 zile. Se suspenda transportul rutier international de persoane prin servicii regulate si internationale pana in 1 iunie 2020. Exista exceptii care urmeaza sa fie vazute in anexa. Se reia activitateea cabinetelor dentare, asistenta cazurilor medicale ambulatorii.

Se instituie pentru toate persoanele care vin din strainatate masura carantinarii la locuinta, iar pentru cele care nu au posibilitea indeplinirii conditiilor se poate opta pentru masura carantinei institutionalizate in spatii puse la dispozitie de autoritati. Cei care incalca carantina la domiciliu vor fi transferati catre carantina institutionalizata. Masurile de carantina instituite pe durata starii de urgenta si nu au fost revocate, se mentin. Se mentine inchiderea unor puncte de trecere de frontiera de stat.

Incepand cu data de 15 mai, e permisa circulatia persoanelor in interiorul localitatii cu respectarea normelor. Nu mai trebuie declaratie. Redeschiderea parcurilor pentru public, cu expceptia locurilor de joaca pentru copii. Se mentine masura suspendarii cursurilor pana la finalul anului scolar/universitar. Se mentine coordonarea operatioanala a serviciilor de ambulanta si a politiei locale.

Comenteaza