România, la coada Europei! 28 de ţări permit căsătoriile LGBT încă din anii '80

România, la coada Europei! 28 de ţări permit căsătoriile LGBT încă din anii '80

România se numără printre ultimele 6 state din UE care NU încheie parteneriate civile şi votează pentru redefinirea termenului de "căsătorie" prin Constituţie. 

Danemarca a fost prima ţară din Europa şi din lume care a recunoscut parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex, în 1989. Astăzi, treisprezece din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene permit căsătoria cuplurilor LGBT şi alte nouă au admis parteneriatul civil.

În cealaltă direcţie, prima ţară europeană care a interzis căsătoria între persoane de acelaşi sex este Bulgaria, în 1991. Au urmat Lituania, Belarus şi Moldova, Ucraina, Polonia, Letonia şi Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croaţia şi Slovacia, ca state care au definit prin constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

România, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu permit nici căsătoria între persoane de acelaşi sex, nici parteneriatele civile.

Referendumul naţional pentru redefinirea familiei se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00. Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

Tot ce trebuie să ştii despre referendumul cerut de Coaliţia pentru Familie

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României. Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv.

MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 377 secţii de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 în alte locaţii, cele mai multe fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) şi Germania (14).

Referendumul va costa 163,712 milioane de lei, potrivit unui anunţ al Guvernului.

CITEȘTE ȘI: Președinții secțiilor de votare din Cluj se retrag pe capete

 

Comenteaza