Românii cumpără cele mai scumpe produse de igienă, din cauza lipsei de fabrici în țară

Românii cumpără cele mai scumpe produse de igienă, din cauza lipsei de fabrici în țară
Românii cumpără cel mai scump săpun, detergent şi pastă de dinţi, comparativ cu vecinii europeni. Cauza este lipsa fabricilor de acest gen în țară.

Potrivit unui stu­diu al agenţiei de cercetare de piaţă Gfk, românii cumpără cel mai scump săpun, detergent şi pastă de dinţi din regiune.

Același studiu arată că ro,înii plătesc2 lei pe un săpun, faţă de 0,9 lei, cât plătesc ungurii şi 1 leu polonezii, iar un tub de pastă de dinţi costă 1,8 euro în Ro­mânia faţă de 1,19 euro în Bul­ga­ria sau 1,46 euro în Ungaria, informează mediafax.

Laurian Lungu, ana­list în cadrul macroanalitica, a explicat "cauza unui preţ mai mare poate fi faptul că în unele cazuri nu mai există nicio capacitate produc­tivă pe plan local și chiar dacă există o capacitate productivă, aceasta nu asigură o mare parte a necesarului de fiind necesar im­portul".

Colgate Palmolive a închis în 2008 fabrica din Braşov și, potrivit mediafax, în România nu mai există nici o fabrică de pastă de dinţi sau de săpun solid. În cazul detergenţilor şi şampoa­nelor, există fabrici pe piaţa lo­ca­lă, dar acestea exportă circa 90% din producţie.

 

 

Comenteaza