Update Foto Românii evacuaţi din Kabul ajung sâmbătă în ţară. Cîțu: "Ținem legătura cu restul românilor care se află în Afganistan"

Cetăţenii români care au fost evacuaţi din Afganistan vor ajunge, sâmbătă, în ţară, cu aeronava Forţelor Aeriene Române.

UPDATE: Avionul cu cei 15 cetăţeni români şi patru bulgari a aterizat la Baza 90 Otopeni.

___________________________________

Aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române care a evacuat, în aceste zile, cetățeni români și străini de pe aeroportul internațional din Kabul, va sosi în România sâmbătă, 21 august, în jurul orei 13.00.

"Românii care au fost evacuați din Afganistan se întorc acasă! Este vorba despre 15 cetățeni români și 4 bulgari care vor ajunge în România astăzi. Felicitări celor care au contribuit la evacuarea lor! Continuăm să ținem legătura cu restul românilor care se află în acest moment în Afganistan pentru a-i aduce și pe ei în siguranță acasă", a transmis Florin Cîțu, sâmbătă.

Reprezentanţii Ministerului de Externe au anunţat vineri că al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii. Acest zbor a reuşit evacuarea a încă 14 cetăţeni români transferaţi în aeroport vineri dimineaţa şi a unui număr de patru cetăţeni bulgari.

Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.

Ulterior, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad şi l-a preluat şi pe cetăţeanul român evacuat în cursul dimineţii pentru a fi transportat spre ţară. Primul cetăţean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie.

MAE mai anunţă că al 15-lea cetăţean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituţională că nu poate ajunge la aeroport. MAE confirmă că va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condiţiile de securitate vor permite accesul cetăţeanului român în aeroport.

De asemenea, autorităţile române au validat şi contactat un număr de foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, precum şi jurnalişti afgani, care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România.

Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de vineri, dar, din cauza condiţiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internaţional din Kabul, afganii nu au reuşit să ajungă în incinta aeroportului. Şi în cazul acestora, Celula de criză interinstituţională va continua să acţioneze pentru a identifica opţiuni de evacuare.

loading...
Comenteaza