Romii de la Pata Rât, lăsaţi fără surse de venit în urma închiderii rampei. O organizaţie le vine în ajutor

Romii de la Pata Rât, lăsaţi fără surse de venit în urma închiderii rampei. O organizaţie le vine în ajutor
Închiderea definitivă a rampei de deşeuri din Pata Rât îi pune într-o situaţie critică pe cei 700 de romi care au rămas fără nicio sursă de venit. Pentru a le veni în ajutor, o organizaţie nonguvernamentală clujeană a demarat o serie de acţiuni menite să le îmbunătăţească viaţa.

Astfel, echipa Pata-Cluj face un apel la organizațiile și instituțiile care pot oferi sprijin în regim de urgență și pot susține cu donații eforturile de sprijinire a membrilor celor două comunități cel mai afectate, cea din Dallas și cea din rampă. Acestea sunt îndemnate să se solidarizeze și să contribuie la gestionarea în mod coordonat a situației.

"Acest lucru amenință atât viața, cât și sănătatea membrilor comunităților care trăiesc acolo, drept urmare, situația excepțională creată de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât necesită, fără îndoială, adoptarea de măsuri coordonate și acțiuni urgente, precum și alocarea de resurse suplimentare menite să atenueze efectele asupra comunităților direct și indirect vizate", susţin aceştia.

Prin intermediul proiectului sunt susținute cu alimente și apă potabilă persoanele din cele două comunități, care nu pot primi ajutoarele de urgență din cauza lipsei actelor de identitate și ajută la distribuirea echitabilă a acestora pentru toți cei direct afectați.

Mai mult, se continuă și intensifică activitatea de întocmire de documente de identitate și de căutare de locuri de muncă și de plasare a unor angajați din cele două comunități. Astfel, în ultimele două zile au fost găsite locuri de muncă pentru şapte persoane la compania Rosal.

Pentru a reduce riscul de accidentări și crearea de tensiuni, în comunități sunt planificate o serie de activități cultural-educative pentru copii și activități în comunități pentru adulți, care să răspundă nevoilor acestora. 

Proiectul iniţiat de Pata-Cluj susține cu resurse și activități complementare măsurile coordonate luate de autoritățile locale și de primărie, în vederea întâmpinării nevoilor membrilor comunităților direct afectate.

Comenteaza