Romii din Gilău, revoltaţi că au fost declaraţi altfel la recensământ VIDEO

Romii din Gilău, revoltaţi că au fost declaraţi altfel la recensământ   VIDEO
Zeci de romi din Gilău, care acum figurează ca români în formularele de recensământ, au ieşit în stradă.

Câteva zeci de romi din comuna Gilău figurează ca români în formularele de recensământ. Anomalia stârneşte nemulţumiri pe strada locuită exclusiv de persoane de etnie romă.

Romii spun că au fost încurajaţi de recenzorul de pe strada lor să se declare români, motivând că recensământul din acest an urmăreşte doar evidenţa numărului populaţiei. Aceasta este varianta romilor de pe strada Republicii, în vreme ce recenzorul spune că i-a trecut în formulare ca romi pe cei care s-au declarat ca atare. Este vorba de romii de pe strada Republicii, unde locuiesc doar persoane de această etnie. Ei au reclamat situaţia la Partida Romilor, iar vicepreşedintele acesteia, Aurel Pascu, spune că astăzi va formula o reclamaţie la biroul judeţean pentru recensământ.

Romii de pe stradă erau ieri revoltaţi de situaţie şi spun că sunt mândri de etnia lor. "A venit recenzorul şi ne-a pus întrebările. S-a ajuns la ce cetăţenie avem. Am spus că «romi» şi ne-a răspuns că nu ne poate trece aşa: nu eşti ţigan, ai buletin de român. Ne-a trecut români pe toţi. M-am informat şi am aflat că trebuia să fim trecuţi romi. Nu ne e ruşine, dar avem şi noi drepturile noastre. Trăim în România, dar suntem romi. I-am dat buletinul şi i-am spus că suntem ţigani. Nu mi-e ruşine că sunt ţigancă şi am vrut să mă declar aşa", spune una dintre persoanele de etnie romă care locuiesc pe strada Republicii şi care acum, pe formularul de recensământ, apare ca româncă.

În aceeaşi situaţie se află, de altfel, toţi cei aproximativ 60 de romi din zonă. Terezia Rostaş (62 de ani) spune că i-a declarat recenzorului că e ţigancă, dar că totuşi acesta a scris în formular că e româncă. "Am zis că suntem romi şi el a scris că suntem români. Păi, eu n-am ştiut ce-a scris acolo, că nu ştiu să citesc", spune ea. Problema analfabetismului e răspândită pe stradă: "Sunt oameni care nu ştiu să citească, gradul de alfabetizare e zero. Sunt persoane neinstruite, de aceea aici ar fi trebuit trimisă o persoană care să fie educată, să le explice", a declarat vicepreşedintele Partidei Romilor Cluj, Aurel Pascu. El spune că sunt două variante pentru această situaţie - neinstruirea recenzorului sau interesele politice "pentru a apărea un număr mult mai mic de romi decât cel real, pentru că dacă ar apărea cel din realitate, altfel am sta la masa negocierilor". "Este ori o eroare a recenzorului din cauza neinstruirii, ori sunt interese la nivel naţional şi la nivel local pentru a nu se afla numărul exact al romilor. Dacă s-ar afla numărul exact, adică în jur de 2 milioane de romi, am sta la masă cu alte negocieri şi alte finanţări din partea Uniunii Europene, şi la negocierile politice pentru guvernare în România", susţine Pascu.

Recenzorul Alexandru Crişan, cel care vineri a vizitat toate locuinţele de pe stradă pentru a completa formularele pentru recensământ, are altă părere: "I-am trecut pe romi ca români la etnie, dacă persoana din familie mi-a declarat aşa", afirmă acesta. "Am întrebat de etnie. I-am întrebat frumos care le sunt cetăţenia, naţionalitatea şi etnia. Nu pot trece în formular «ţigani» pentru că am înţeles că nu e OK. Am întrebat şi religia şi mi-au spus că merg la biserică la români, deci nu aveau habar. Aşa au declarat, ce pot să le fac?", spune Crişan. Trebuie spus că acesta a fost desemnat în zona respectivă în ultimul moment, după ce recenzorul desemnat pentru a deservi familiile de pe strada Republicii s-a retras.

Vezi aici ce spune recenzorul:

Etichete
Comenteaza