Romii duşi de pe Coastei lângă Pata Rât ar putea fi mutaţi din nou

Romii duşi de pe Coastei lângă Pata Rât ar putea fi mutaţi din nou
Persoanele transferate în locuinţele sociale de lângă groapa de gunoi Pata Rât ar putea fi mutate din nou, după un protest care a avut loc ieri după-masă.
Unul dintre cei doi viceprimari din Cluj-Napoca, Laszlo Attila, a declarat ieri într-o discuţie cu grupul de protestatari că municipalitatea este dispusă să accepte ca reprezentanţii organizaţiilor civice să formeze un grup de lucru împreună cu angajaţii Primăriei, prin care să fie identificate soluţii adecvate pentru romii mutaţi de pe Coastei, dar şi resursele financiare necesare.

Ieri zeci de persoane au participat în stradă la un protest în Piaţa Lucian Blaga din centrul oraşului, prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de mutarea în locuinţe modulare amplasate lângă groapa de gunoi a Clujului a mai multor familii de romi ce locuiau pe strada Coastei.

Statutul modulelor de la Pata Rât este de locuinţe de necesitate, care se acordă atunci când localnicii sunt afectaţi de calamităţi naturale şi au nevoie urgentă de cazare. A fost situaţia mutării de pe strada Coastei un astfel de caz de necesitate? "Calamitate a fost atunci când au fost mutaţi pe Coastei, de la bun început, pentru că li s-au oferit doar nişte barăci", a explicat Laszlo. El spune că ţiganii mutaţi lângă Pata Rât au semnat contracte de chirie valabile doar doi ani, iar după expirarea acestui termen există varianta prelungirii contractului, dar şi a mutării acestora în alte locuinţe. Aceasta, având în vedere că mulţi dintre rromii aflaţi în această situaţie şi-au depus cereri pentru acordarea de locuinţe sociale. "Dacă se încadrează în punctajul bun, vor primi case", a adăugat viceprimarul.

La protestul de ieri au participat şi doi dintre aceştia, Ernest Creţa şi Petru Greta. Ei spun că mutarea lângă groapa de gunoi le periclitează sănătatea şi că sunt izolaţi de lumea civilizată.
Comenteaza