Ruina Hotelului Continental se transformă în spaţiu de expoziţii, la TIFF. Vezi toate vernisajele

Ruina Hotelului Continental se transformă în spaţiu de expoziţii, la TIFF. Vezi toate vernisajele
O serie de expoziţii interesante vor completa anul acesta proiecţiile şi concertele din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care începe vineri seara.

Fotografii din Cuba, de la Săpânţa sau de la ediţiile precedente ale TIFF, desene inedite realizate de Chris Baker pentru filmul Artificial Intelligence, concepte grafice marca Joachim Luetke, decoruri şi machete de film create de Helmut Stürmer sau benzi desenate despre Cluj vor da viaţă unor spaţii ca Muzeul de Artă din Cluj sau Hotel Continental.

Iată lista expoziţiilor:

aLive exhibition by meste

1 - 10 iunie 2012, Hotel Continental

Vernisaj: 5 iunie, 18.30, Hotel Continental

La ediţia de anul trecut a festivalului, artistul Şerban Mestecăneanu a fotografiat personalităţi din lumea filmului într-un decor spectaculos, Hotelul Continental, aşa cum puţini şi-l pot imagina astăzi, după atâţia ani de uitare. Expoziţia se deschide cu aceste fotografii, iar pe parcursul festivalului, Şerban Mestecăneanu va invita alţi actori sau regizori prezenţi la TIFF să extindă proiectul aLive. Astfel, expoziţia capătă un caracter viu, îmbogăţindu-se în fiecare zi cu noi imagini şi invitând publicul să experimenteze vizual această transformare.

 

Joachim Luetke - TRANSFORMER - The Art of Visualizing Music

1 - 10 iunie 2012

Vernisaj: 7 iunie 2012, ora 17.30, Hotel Continental

Născut în Germania şi stabilit la Viena, Joachim Luetke s-a făcut remarcat timp de mai bine de două decenii prin creaţii inovatoare şi excentrice. A realizat concepte grafice pentru formaţii ca Arch Enemy, Dimmu Borgir, Kreator, Marilyn Manson şi Meshuggah, conturându-şi o identitate artistică greu de definit, la graniţa dintre fotografie, pictură, sculptură şi instalaţie. Lucrările sale îmbină macabrul şi morbidul, maladivul şi suprarealismul în peisaje de coşmar, în care simbolurile, metaforele şi referinţele clasice se dezvăluie pe măsură ce privitorul se scufundă în întunericul subconştientului.

Expoziţia prezentată în cadrul TIFF 2012 cuprinde 15 lucrări însoţite de proiecţia DVD-ului TRANSFORMER - The Art of Visualizing Music.

 

Spaţii imaginate - Expoziţie de scenografie Helmut Stürmer

6 iunie - 6 iulie 2012

Vernisaj: 6 iunie 2012, ora 19.30, TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj)

 

O retrospectivă ce marchează peste 40 de ani de carieră artistică a scenografului Helmut Stürmer. Născut la Sibiu şi stabilit în Germania în 1977, artistul a fost de-a lungul timpului colaborator fidel al regizorilor Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Lucian Pintilie şi Tompa Gabor. De-a lungul activităţii sale, a semnat scenografia şi costumele pentru mai mult de 200 de filme, spectacole de teatru şi operă. Expoziţia este o incursiune în „lumea nevăzută", în laboratorul de creaţie şi elaborare al universului teatral şi cinematografic. Traseul transpunerii imaginarului în real se dezvăluie prin schiţe de concepţie, fotografii de machete, imagini din spectacole, ce conturează astfel un proces creativ fascinant. Pe lângă decoruri de la Teatrele Naţionale din Bucureşti şi Sibiu, expoziţia găzduită de Muzeul de Artă din Cluj le prezintă vizitatorilor decoruri şi machete de film. Astfel, publicul poate descoperi obiecte din recuzitele filmelor Nunta de piatră (1973, regia Mircea Veroiu/Dan Piţa), Tănase Scatiu (1976, regia Dan Piţa) şi Undeva la Palilula (2012, regia Silviu Purcărete). Sunt prezentate, de asemenea, fotografiile realizate de Mihaela Marin în timpul filmărilor pentru Undeva la Palilula.

 

Cosmin Bumbuţ - Cuba Continuă

2 - 17 iunie 2012

Vernisaj: 2 iunie 2012, ora 17.30, TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj)

Cuba continuă e un jurnal atipic de călătorie: fotografiile lui Cosmin Bumbuţ spun povestea subiectivă a unui popor izolat şi suspendat în timp de către un regim politic autoritar şi controversat. Oamenii au reuşit cumva să-şi păstreze inocenţa şi fericirea, „nestricaţi" de o economie bazată pe consum. În lipsa maşinilor, a tehnologiei şi a vitezei, localnicii dansează pe străzi, cântă şi râd cu poftă.

Cuba continuă este o poveste despre cubanezi, despre oamenii care ştiu să se bucure de soare, de apă, de muzică şi de toate mărunţişurile din jurul lor. Aici, viaţa îşi urmează cursul firesc şi se derulează lent, cu seninătate, lipsită de orice fel de frici, tensiuni şi iritări. Râzi, cânţi, dansezi şi iubeşti atunci când îţi vine să faci asta.

Vernisajul expoziţiei va fi însoţit de lansarea cărţii Cuba continuă (fotografie Cosmin Bumbuţ, texte Elena Stancu). „Cuba Continuă e un întreg alcătuit cu grijă de doi oameni care au fost în Cuba şi au «văzut la fel», numai că unul se exprimă în imagini, celălalt în cuvinte. Există nişte corespondenţe stilistice şi emoţionale între atmosfera din textele Elenei Stancu şi cea din fotografiile lui Cosmin Bumbuţ", spune Mircea Vasilescu în Cuvântul înainte.

 

Chris Baker - A. I.

6 - 20 iunie 2012

Vernisaj: 6 iunie 2012, ora 18.00, Piano Cazola Gallery

 

Expoziţia reuneşte 48 de desene, majoritatea inedite, ale designerului Chris Baker, parte din conceptul grafic comandat de Stanley Kubrick în 1995, în vederea realizării filmului Artificial Intelligence/ Inteligenţa artificială. Imaginile oferă privitorului o perspectivă deosebită asupra colaborării strânse dintre cei doi în etapa de pre-producţie a filmului, dezvăluind în acelaşi timp puterea de imaginaţie şi virtuozitatea tehnică ale designerului. A. I. a fost realizat după moartea şi în memoria lui Kubrick de către Steven Spielberg, care a continuat colaborarea cu Chris Baker.

 

Bucuria de a fi la Săpânţa

1 - 10 iunie 2012

Vernisaj: 2 iunie 2012, ora 13.00, Muzeul de Artă

 

Expoziţia este ecoul în fotografie al evenimentului muzical omonim, care a avut loc în luna noiembrie la Ateneul Român şi care a adus pe scena bucureşteană spiritul Săpânţei, transpus muzical de compozitorul irlandez Shaun Davey prin efortul reunit al unor artişti vocali şi instrumentali din Irlanda şi România. În august 2010, Peter Hurley, sedus de neobişnuita nuanţă spirituală românească povestită de crucile de la Săpânţa, organiza acolo festivalul numit „Drumul lung spre Cimitirul Vesel". Povestea de iubire dintre irlandezul Hurley şi româneasca Săpânţa a devenit în scurt timp cântec, iar pe parcursul unui an a înduioşat rând pe rând publicul din România şi Irlanda. Trei fotografi - Alisa Tarciniu, Andreea Aron şi Iulian Ignat - au însoţit acest paradoxal şi fermecător alai, iar expoziţia lor reunită descrie albumul de nuntă al celei mai frumoase întâlniri dintre câte s-au produs vreodată între România şi Irlanda. Mai multe detalii despre artiştii implicaţi în acest proiect fotografic: www.atelieruldecroitimagini.ro.

Urban Comics made in Cluj - expoziţie prezentată de Centrul Cultural German Cluj

2 - 10 iunie 2012

Vernisaj: 2 iunie 2012, ora 12.00, TIFF Lounge

 

Cluj Comics Club oferă o expoziţie de bandă desenată al cărei personaj principal este însuşi oraşul. Artiştii îl privesc şi îl trăiesc diferit, iar rezultatul e un caleidoscop complex, colorat şi surprinzător.

Fie că îşi dezvăluie legendele urbane şi personajele pitoreşti, fie că este scena unor aventuri fantastice sau decorul apocalipsei, Clujul îi invită atât pe vizitatori cât şi pe localnici să îi descopere poveştile. Cu ocazia vernisajului va fi prezentat albumul Urban Comics, realizat cu sprijinul Centrului Cultural German din Cluj. Artiştii vor susţine o demonstraţie live, realizând desene la sugestiile publicului.

 

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.

Comenteaza