Rusalii 2018. Românii ar putea avea o vacanță de 9 zile

Rusalii 2018. Românii ar putea avea o vacanță de 9 zile

În calendarul ortodox, Sărbătoarea de Rusalii în 2018 cade Duminică, 27 mai, la 50 de zile de la Sfintele Paşti.

 

Dacă anul trecut, în 2017, românii au avut parte de o minivacanță destul de generoasă după ce liberele de 1 iunie și cele de Rusalii au fost legate, în cazul sărbătorii de Rusalii vor fi și mai multe zile libere.

Anul acesta, ziua de Rusalii în calendarul ortodox pică duminică, 27 mai, iar luni, 28 mai, este liber legal. În aceeași săptămână, vineri, românii au din nou liber pentru ziua de 1 iunie. Dacă autoritățile vor lua o decizie în acest sens, românii ar putea avea o vacanță de 9 zile.

Sărbătoarea de Rusalii în calendarul ortodox este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi este extrem de importantă pentru toţi creştinii.

Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor.

Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.

Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.

Rusalii 2018, zile libere în România şi în alte ţări

Lunea de Rusalii în calendarul ortodox este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.

Aprilie vine cu două zile libere de la Stat, pentru Paște. Sărbătorim Învierea Domnului în prima săptămâna din luna, pe 8 și 9 aprilie, adică duminică și luni.

În luna mai 2018 avem cea mai bună perioada pentru un concediu. 1 Mai – Ziua Muncii – pică marți și nu prea ne ajută, dar Rusaliile se vor sărbători pe 27 și 28 mai, adică duminică și luni. Dacă puteți lua trei zile de concediu, sosește 1 iunie, care este vineri și se leagă de weekend. Ar fi 9 zile libere, un adevărat sejur perfect undeva la malul mării.

Luna iulie este fără zile libere în plus de la stat și abia în august de Sfânta Maria vine următoarea. Adormirea Maicii Domnului va fi sărbătorită în mijlocul săptămânii, miercuri 15 august.

Septembrie și octombrie sunt iarăși două luni în care nu sunt zile libere. Dar puteți să va faceți planuri pentru noiembrie. Vineri 30 noiembrie, liber de Sfântul Andrei, după care sărbătorim Marea Unire sâmbătă și duminică.

Decembrie 2018 vine cu alte zile libere și doar 19 de muncă

Cea mai bună perioada pentru planificarea unui concediu ar fi în ultima săptămâna.

Vom avea liber de la stat marți și miercuri 25, respectiv 26 decembrie, și ne putem rezerva celelalte 3 zile de concediu. Așa vom obține un sejur perfect să sărbătorim Crăciunul.

După care avem o zi de muncă 31 decembrie, luni, două zile libere de la stat 1 și 2 ianuarie, pentru Revelionul 2019, scrie realitatea.net.

Aşsadar, zilele libere legale din 2018 sunt următoarele:

1 și 2 ianuarie (luni și marți)
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
8 și 9 aprilie, prima și a doua zi de Paști (duminică și luni)
1 mai, Ziua Muncii (marți)
1 iunie, Ziua Copilului (vineri)
27 și 28 mai, prima și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
15 august, Adormirea Maicii Domnului (miercuri)
30 noiembrie, Sfântul Andrei (vineri)
1 decembrie, Ziua Naționala a României (sâmbătă)
25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun (marți și miercuri)

Comenteaza