Video Rusalii la Cluj: Peste 2.000 de credincioşi s-au rugat pentru roadele câmpului în timpul procesiunii

Rusalii la Cluj: Peste 2.000 de credincioşi s-au rugat pentru roadele câmpului în timpul procesiunii
| Foto: mediafax.ro

Peste 2.000 de credincioşi ortodocşi au participat, duminică, la o procesiune de Rusalii prin centrul municipiului Cluj-Napoca în cadrul căreia s-au rugat pentru roadele câmpului. 

Credincioşii au asistat, duminică, începând cu ora 17.00 la Vecernia plecării genunchilor oficiată în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Acesta a arătat, în cuvântul de învăţătură, că slujba de Vecernie şi procesiunea de Rusalii au un caracter mărturisitor.

„Slujba are un caracter mărturisitor, îl mărturisim pe Iisus Hristos, dar pe lângă acest rol are şi unul pragmatic. Din vechea tradiţie transilvană s-a obişnuit ca, în ziua de Rusalii, să se facă rugăciune pentru câmp, pentru mediul înconjurător, pentru tot universul. Deci acest lucru îl facem şi noi”, a spus înaltul ierarh ortodox.

La rândul lor, reprezentanţii Mitropoliei Clujului au explicat că procesiunea continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

La finalul slujbei, cei prezenţi au pornit într-o procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca, având în frunte toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la cele 48 de parohii din municipiu, dar şi din parohiile învecinate Clujului.

Procesiunea a avut în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, după care soborul de preoţi în rândul cărora s-a aflat şi Mitropolitul Andrei Andreicuţ.

Procesiunea a avut loc pe traseul Piaţa Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul alai a revenit în faţa Catedralei din Piaţa Avram Iancu unde a fost oficiată slujba sfinţirii mici a apei şi au fost rostite rugăciuni pentru natură.

 
Comenteaza