S-a ales cu permisul suspendat și cu o amendă usturătoare după ce a "fentat" bariera de la Tăietura Turcului

S-a ales cu permisul suspendat și cu o amendă usturătoare după ce a "fentat" bariera de la Tăietura Turcului
| Foto: Arhivă / Google Streeet View

Putea să moară strivit de tren! Șoferul din Cluj a avut noroc că a scăpat doar cu o amendă și cu permisul suspendat după ce a trecut calea ferată de pe strada Tăietura Turcului când barierele erau coborâte.

Polițiștii clujeni de la rutieră au aplicat, la data de 31 martie, o sancțiune contravențională în valoarea de 1305 lei, unui bărbat în vârstă de 52 de ani din Cluj-Napoca.

În timp ce conducea mașina, la data de 29 martie, în jurul orei 13:45, pe strada Tăietura Turcului, nu a respectat obligația de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre. Zona respectivă este semnalizată corespunzător.

De asemenea, ca măsură complementară, polițiștii au dispus, conform legii, reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 120 de zile.

„Polițiștii recomandă participanților la trafic să respecte regulile de circulație la trecerile la nivel cu calea ferată! Semnalele luminoase și acustice, precum și barierele sau semibarierele au o importanță deosebită, rolul lor fiind de a avertiza conducătorii auto, astfel încât să poată fi evitate accidentele grave. Conducătorii auto trebuie să dea dovadă de prudență sporită la apropierea și traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz”, a transmis IPJ Cluj.

În conformitate cu art. 138 din 1391/2006, conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

a)    barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;

b)    semnalul cu lumini roșiii și/sau semnalul sonor sunt în funcțiune;

c)    întâlnește indicatorul ”Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, ”Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau ”Oprire”.

Totodată, este important de menționat că:

  • În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul și să elibereze platforma căii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezența vehiculului cu orice mijloc adecvat.
  • Participanții la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligați să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezenței lui. 
loading...
Comenteaza