S-a dus ultima speranţă. Apelul intentat de fostul adjunct de la Inspectoratul Şcolar, respins

S-a dus ultima speranţă. Apelul intentat de fostul adjunct de la Inspectoratul Şcolar, respins
Curtea de Apel Cluj a respins apelul intentat de Tunde Peter, fostul şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, împotriva sentinţei date de Tribunalul Cluj la sfârşitul lunii ianuarie. Decizia este definitivă.

 

"În şedinţa publică de astăzi, 27.04.2015, în cauza privind pe Peter Tunde Ilona Csilla şi Perşa Vasile-Felician, Curtea de Apel Cluj a hotărât respingerea, în baza art. 421 pct. 1 lit. b) C.p.p., ca nefondată a apelurilor declarate de inculpaţi împotriva Sentinţei penale nr. 41 din 28 ianuarie 2015 a Tribunalului Cluj. De asemenea, în baza art. 424 alin. 2, 3 C. p.p., s-a dispus deducerea din durata pedepsei aplicate inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla, durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la 01.09.2014 la zi. Sentinţa este definitivă", se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Apel. 

Conform sentinţei date în 28 ianuarie, Peter va executa doi ani şi şase luni de închisoare, din care se scade perioada pe care a petrecut-o în arest preventiv sau la domiciliu. Totodată, instanţa a luat măsura interzicerii dreptului de a fi aleasă în autoritățile publice sau în alte funcții publice, de a ocupa o funcție de autoritate, dreptul de vot şi cel de a fi inspector școlar ori de a face parte din comisiile de examinare a bacalaureatului, pe  trei ani.

Tribunalul Cluj a decis atunci şi confiscarea sumei de 10.300 de euro. Fostul inspector şef adjunct a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, în 14 acte materiale. Alături de aceasta a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Vasile Felician Perşa, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influenţă, după cum se arăta într-un comunicat remis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au precizat că Tunde Peter a pretins de la 14 persoane suma de 21.300 de euro, pentru a se folosi de influenţa pe care o deţinea asupra membrilor din comisiile de evaluare a examenului de bacalaureat, cu scopul ca unii candidaţi să obţină o notă mai mare decât cea meritată.

"În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins de la un număr de 14 persoane suma totală de 21.300 euro, din care a primit efectiv suma totală de 10.300 euro.

Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpată pentru ca, prin influenţa de care se prevala că o are asupra membrilor comisiilor de evaluare/corectare de la examenele de bacalaureat susţinute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în sesiunile de vară și toamnă 2014, precum şi asupra membrilor comisiilor de corectare de la examenele de definitivat şi titularizare susţinute în luna iulie 2014, îi poate determina pe aceştia la notarea favorabilă, superioară dar şi pentru obţinerea notelor de promovare în favoarea unor candidaţi", preciza DNA.

De asemenea, potrivit aceluiaşi document, Perşa ar fi plătit 1.700 de euro pentru ca Peter să faciliteze notarea superioară a lucrărilor de bacalaureat susţinute de o rudă a sa.

"În cursul lunii iunie 2014, inculpatul Perşa Vasile Felician a remis inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla suma de 1.700 euro pentru ca aceasta, în calitate de inspector general adjunct în cadrul ISJ Cluj, să îşi exercite influenţa de care se prevala că o are la membrii comisiei de evaluare de la bacalaureat, cu atribuţii de corectare şi notare a lucrărilor susţinute de o rudă a inculpatului, pentru a determina pe aceşti profesori corectori în notarea favorabilă a lucrărilor de examen şi obţinerea promovării bacalaureatului", s-a mai arătat în rechizitoriu.

Procurorii au dispus arestarea preventivă a fostului inspector general adjunct, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, încă de la începutul lui septembrie 2014, după ce, cu o zi înainte, în urma unui flagrant efectuat la sediul instituţiei unde aceasta lucra, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea inspectorului pentru 24 de ore.

În urma acţiunii procurorilor, Peter a fost eliberată la 1 septembrie din funcţia pe care o ocupa, printr-un ordin emis de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie: "în baza ordinului de ministru nr. 4.469 din 01.09.2014, încetează detaşarea dnei profesor Peter Tunde Ilona Csilla în funcţia de Inspector şcolar general adjunct la ISJ Cluj. Cu aceeaşi dată, dna profesoară revine la catedra rezervată".

Comenteaza