S-a închis Evenimentul Zilei de Transilvania

S-a închis Evenimentul Zilei de Transilvania
Editorul de presă Ringier România, trust cu capital elveţian, a închis ieri ediţiile regionale din Transilvania, Moldova şi Banat ale cotidianului naţional Evenimentul Zilei (EvZ).

Motivele deciziei au fost explicate pentru ZIUA de Cluj de Adela Popescu, PR Comunication manager Ringier România. “Studiile noastre de piaţă au demonstrat că nu există speranţe de creştere a business-ului de presă pe termen mediu şi lung, reprezentat de ediţiile regionale ale EvZ”, a spus Adela Popescu.

“Studiile arată că nu există comunităţi reale regionale în România, ci doar locale. Ne vom concentra pe creşterea ediţiei naţionale, iar numărul de pagini nu va fi modificat, rămânând acelaşi.

Ediţia de Bucureşti nu a fost închisă. în ceea ce priveşte situaţia angajaţilor de la cele trei ediţii, redactorul-şef al EvZ, Răzvan Ionescu, şi Iulia Dinu, director executiv Ringier România, vor pleca de luni la cele trei ediţii, pentru discuţii cu angajaţii”, a spus oficialul Ringier.

Conform Studiului Naţional de Audienţă efectuat de Biroul Naţional de Audit al Tirajelor (BRAT) ediţia de Transilvania avea 50.000 de cititori pe ediţie. EvZ de Transilvania acoperea nouă judeţe, iar echipa editorială avea cinci jurnalişti la sediul central de la Cluj şi 12 corespondenţi judeţeni.

 

Veste proastă pentru jurnalişti

 

“închiderea ediţiei regionale coordonate de la Cluj a EvZ este o veste proastă pentru comunitatea locală a profesioniştilor de presă. EvZ a reprezentat în ultimii ani un reper pentru ceea ce înseamnă jurnalismul de calitate.

închiderea ediţiilor regionale ale EvZ reprezintă, din punctul meu de vedere, semnalul unui an greu pentru industria de presă din România şi, sper, şi un avertisment pentru investitorii de pe piaţa de media, tot mai numeroşi la Cluj.

 A trecut vremea ambiţiilor şi a vanităţilor gratuite şi a venit vremea presei ca afacere onestă şi responsabilă, bazată pe planuri de business bine articulate şi pe proiecţii clare, realiste, orientate spre public şi spre clienţii de publicitate, deopotrivă.

 Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) îşi exprimă sprijinul faţă de colegii de la EvZ de Transilvania, dar şi încrederea că vor duce la noile locuri de muncă spiritul intransigent şi profesionist care a fost marca ediţiei a cărei dispariţie de pe piaţa media am consemnat-o astăzi”, a declarat Ciprian Rus, preşedinte APPC.

 

închideri de ziare locale

 

Precizăm că EvZ a închis acum doi ani ediţia de Cluj, care însemna o pagină zilnică de articole dedicată judeţului. Trustul Ringier a mai deţinut timp de un an, între 1998 şi 1999, un cotidian local la Cluj-Napoca, Ziarul de Cluj, închis din cauza neîndeplinirii planului de afaceri impus de către patronatul elveţian. în momentul închiderii, la un an de la inaugurare, publicaţia avea un tiraj de 6.000 de exemplare.

O altă publicaţie care şi-a încetat apariţia, după o transformare prealabilă în tabloid, a fost Ziarul Clujeanului, cotidian editat de trustul MediaPro. în 18 iunie 2007 conducerea MediaPro a impus mutarea exclusiv pe Internet a cotidianului apărut în 13 aprilie 2005, sub brand-ul Clujeanul.

Pe piaţa presei scrise din Cluj apar acum 18 titluri de publicaţii cotidiene şi săptămânale: ZIUA de Cluj, Făclia, Monitorul de Cluj, Szabatsag, Cluj Expres, Informaţia, România Liberă - Transilvania Banat, Kronika, Ziarul Financiar ediţia de Transilvania, ProSport ediţia de Transilvania, Gazeta Sporturilor ediţia de Transilvania, Foaia Transilvană, Clujeanul, Săptămâna Clujeană, Agenda Clujeană, Gazeta de Cluj, Ghimpele de Cluj, Cetăţeanul Clujean şi şase publicaţii culturale: Tribuna, Apostrof, Echinox, Steaua, Verso şi Korunk.

Ringier este cel mai mare grup de presă elveţian. Cu operaţiuni în zece ţări, Ringier are 6.800 de angajaţi, publică peste 120 de ziare şi reviste şi produce 20 de emisiuni. Ringier a făcut primul pas în televiziune, devenind în 2007 acţionar minoritar al postului Kanal D.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza