S-a votat! Șoferii cu permis categoria B pot conduce și motociclete

S-a votat! Șoferii cu permis categoria B pot conduce și motociclete

Deputații au adoptat proiectul de lege care prevede că șoferii români cu permis categoria B pot conduce și unele motociclete.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea OUG nr. 195/2002 ce prevede că șoferii români cu permis categoria B pot conduce și unele motociclete, dacă au vârsta minim 24 de ani și cel puțin 2 ani experiență de conducere pentru categoria B și fac dovada că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore.

Conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, cursul de pregătire practică de minimum 10 ore se va face în cadrul unei unități autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

"Adeverința obținută se înscrie în Registrul național al cursanților gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informația deținerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări în vederea introducerii mențiunilor corespunzătoare în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate."

De menționat că permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Legea merge din nou la promulgare, după ce preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, pe 7 iulie, reexaminarea acesteia pentru că "este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat."

În procedura de reexaminare a fost clarificat acest aspect semnalat de președinte.

Comenteaza