S-au dublat împrumuturile pensionarilor. Bătrânii cer bani pentru murături şi plata ratelor copiilor

S-au dublat împrumuturile pensionarilor. Bătrânii cer bani pentru murături şi plata ratelor copiilor
Pensionarii clujeni se împrumută pentru nevoi specifice vârstei: de la operaţii, medicamente, ajutarea copiilor şi chiar pentru a-şi amenaja din timp locul de veci.

Imediat după ce a trecut perioada concediilor, cererile depuse la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari (CARP) Cluj s-au dublat, atât în 2012, cât şi în 2011. „Am făcut o comparaţie între anul acesta şi anul trecut. După 15 iulie şi în anul 2011 şi în 2012 aproape s-au dublat împrumuturile. S-au împrumutat în jur de 450 de membri, cu valori totale de 652.490 de lei. Asta e media lunii precedente faţă de o medie pe an care nu depăşeşte 180-280.000", a declarat Alexandru Pop, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensionari Cluj.

Predomină cu prioritate împrumuturile pentru reabilitarea locuinţe. „Cele mai multe împrumuturi, din discuţiile pe care le-am avut cu oamenii, se fac pentru reabilitarea termică a blocurilor, o parte dintre ei îşi pregătesc şi perioada de iarnă, mai ales cumpărarea legumelor pentru murături", a completat preşedintele CARP. Mai mult, vârsticii clujeni mai împrumută bani în această perioadă pentru medicamente şi pentru a-şi ajuta copiii. „În mod deosebit vin la noi oameni a căror fii atunci când şi-au luat nişte împrumuturi de la bănci nu au conştientizat ce se poate întâmpla şi atunci îşi plătesc mulţi de acolo ratele", a explicat Pop.

Media împrumuturilor pe anul trecut e de aproximativ 1.500 de lei. Totuşi, cei mai mulţi fac împumuturi nesemnificative, de 100 de lei sau 150 de lei, arareori fiind cereri de peste 5.000 de lei. „Multe împrumuturi sunt între 1.000 şi 2.500 de lei. Pensionarii noştri îşi drămuiesc foarte mult banii şi îşi iau bani doar la limita posibilităţilor", a mai spus preşedintele. Deşi la nivel naţional CARP a înregistrat cazuri în care pensionarii nu au mai putut să returneze banii primiţi, la Cluj nu s-a înregistrat nici un asemenea caz. „Nu avem nici un membru, nici în 2012 nici în 2011 care să fie insolvabil", a punctat preşedintele.

 

(Florentina TĂTAR, articol preluat de pe PROVINCIANEWS.RO)

 

Comenteaza