Salina Turda, cel mai bun proiect de turism din România

Salina Turda, cel mai bun proiect de turism din România
Cel mai popular obiectiv turistic clujean a fost distins recent cu Premiul pentru cel mai bun proiect în turism al unei administraţii locale din ţara noastră.

Desemnarea premiilor ediţiei 2012 a Concursului Naţional de Proiecte din Administraţia Publică Locală "Cele bune să se-adune" a avut loc vineri, 4 mai, la un hotel din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de Revista Română de Administraţie Publică Locală. Proiectul municipalităţii turdene "Creşterea atractivităţii turistice a zonei cu potenţial balnear Lacurile Sărate - Zona Durgău - Valea Sărată şi Salina Turda" a participat la competiţie alături de alte peste 700 de proiecte din toate zonele ţării.
"În faza finală a competiţiei, am concurat cu circa 100 de proiecte nominalizate, marele premiu, la secţiunea turism, venind la Turda", a anunţat primarul din Turda, Tudor Ştefănie, pe blogul său. "Cred că am câştigat pentru că am avut cel mai spectaculos proiect din concurs, a fost o schimbare uriaşă între felul în care arăta obiectivul înainte şi după lucrări", a precizat Ovidiu Mera, directorul Salinei. "A fost cu totul neobişnuit, pe lângă alte proiecte înscrise, cu piste de schi sau parcuri. Sunt utile şi acestea, desigur, dar noi am avut şi unicitate, şi spectacol, şi un mare impact asupra dezvoltării zonei", a precizat directorul. Competiţia a avut ca scop şi un schimb de experienţă între participanţi, după cum a subliniat Mera.

Proiectul turdean a avut un buget de 5.800.000 de euro şi a fost pus în aplicare între 21 ianuarie 2008 şi 11 decembrie 2009. În primul an de la inaugurare Salina a avut peste 375.000 de vizitatori, iar în cursul lui 2011 s-a menţinut la o cifră de vizitatori de aproximativ 350.000 de persoane. "Proiectul a dus la creşterea majoră a atractivităţii turistice a zonei Lacurilor Sărate - Valea Sărată - Durgău şi Salina Turda (peste 350.000 de vizitatori), la reducerea poluării în zona prin crearea de noi reţele de alimentare cu apă şi canalizare, staţie de epurare ape uzate, sistematizări verticale alei-drumuri", se menţionează pe pagina de internet a edilului municipiului clujean. "De asemenea, proiectul permite atragerea de noi investitori privaţi şi construirea de noi spaţii de cazare, pensiuni şi noi case de vacanţă în zonă, precum şi crearea de noi locuri de muncă", adaugă primarul.

Un alt proiect clujean înscris în acest concurs a fost Parcul Balnear Toroc din Dej. Amenajarea zonei de agrement din jurul lacului cu acelaşi nume a costat peste 2 milioane de euro, bani asiguraţi în mare parte din fonduri europene.

 

 

Etichete
Comenteaza