Sărbătoare câmpenească ca pe vremea bunicilor în Parcul Etnografic

Sărbătoare câmpenească ca pe vremea bunicilor în Parcul Etnografic
Vremea schimbătoare nu i-a convins pe clujeni să iasă din case și să participe la serbarea câmpenească din Parcul Muzeului Etnografic.

Și rău au făcut: au ratat o serbare asemenea celor ce aveau loc în copilărie, în satul bunicilor. Dacă e distracție, e și mâncare. Gospodinele abia dacă se vedeau din spatele fumului de la grătar. „Am pregătit astăzi 800 de mici, cartofi prăjiți, muștar și băuturi. Pentru noi, 1 Mai înseamnă muncă. În domeniul nostru sărbătorim 1 Mai prin muncă", a spus doamna Ana.

Și cum mâncarea nu merge fără cântec și joc, ansamblurile populare din Cluj-Napoca, Turda, Aiton, Băișoara, Florești, Iara și Mociu au dat drumul la hore și la învârtite. 

Membru al Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, Vali Bota s-a pregătit intens pentru acest eveniment împreună cu ansamblul din care face parte: „La noi, săptămânal se fac repetiții cu diferite melodii. Din alea pe care le-am pregătit pe parcursul anului școlar am ales două melodii care vor fi reprezentate. Cel puțin 10 repetiții am făcut."

Un cuplu de pensionari, ce vizitează muzeul an de an, a fost plăcut impresionat de serbarea câmpenească, dar a avut și o rugăminte pentru organizatori: „Ar fi bine să fie mai multe bănci. Cei în vârstă nu pot să stea mult în picioare. Renunță și la anul nu mai vin."

Evenimentul se află la a treia ediție, fiind organizat de Consiliul Județean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Școala Populară de Arte Tudor Jarda, în colaborare cu primăriile din localităţile Turda, Aiton, Băișoara, Florești, Iara și Mociu.

Cred că este un lucru lăudabil, pentru că prin această manifestare nu facem altceva decât să promovăm în continuare valorile și datinile noastre. Nu ne vom opri aici. Prin Muzeul Etnografic și prin Școala Populară de Arte Tudor Jarda au început proiecte în acest sens la nivelul județului Cluj, iar edițiile următoare de promovare a portului și a tradițiilor, prin aceste entități, vor fi extinse la nivelul județului Cluj în mult mai multe localități față de cele care sunt astăzi prezente", a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu.

Mihai CISTELICAN

Comenteaza