Sărbătoare la Roşia Montană: Ziua Minerului. Spectatorii sunt aşteptaţi la eveniment în costume tradiţionale

Sărbătoare la Roşia Montană: Ziua Minerului. Spectatorii sunt aşteptaţi la eveniment în costume tradiţionale
Festivalul Comunităților Miniere şi al Tradițiilor Minereşti, ajuns la a treia ediţie, va avea loc duminică şi va fi însoțit anul acesta şi de un concurs de costume tradiționale. Vor avea loc de asemenea competiţii sportive, concerte, dansuri şi prezentări ale străvechilor tradiţii miniere din zona Roşia Montană.

Ziua Minerului va începe duminică, la ora 12, pe stadionul „Minerul" din Roșia Montană. Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Roșia Montană, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia şi Roşiamin, în parteneriat cu Roşia Montană Gold Corporation şi în colaborare cu Sindicatul „Viitorul Mineritului", Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea.

Sărbătoarea include a treia ediție a Festivalului Comunităților Miniere și al Tradițiilor Minerești, la care participă 13 comunități din județele Alba și Bihor. Acestea le vor prezenta spectatorilor tradiții minerești transmise din generație în generație, care arată că mineritul este o parte a modului lor de viață încă de acum aproape 2.000 de ani. Festivalul va beneficia de participarea extraordinară a Fanfarei Județului Alba.

În acest an, spectatorii sunt așteptați să vină la sărbătoare îmbrăcați în costume tradiționale, pentru a participa la concursul de costume tradiționale, unde cele mai frumoase și complete dintre ele vor fi premiate.

„Mineritul a fost principala ocupație a comunității din Roșia Montană încă de pe vremea romanilor și rămâne singura noastră șansă de dezvoltare durabilă. Dorim ca tradițiile care ne definesc comunitatea să nu se piardă și de aceea le promovăm în fiecare an, la Ziua Minerului", a precizat Eugen Furdui, primarul comunei Roșia Montană.

Pe lângă Festivalul Comunităților Miniere și al Tradițiilor Minerești și concursul de costume tradiționale, spectatorii vor putea participa la o petrecere în stil mineresc, cu participarea cântăreţilor de muzică populară Cătălina Bichiu, Ramona Fabian, Cornel Borza, Cătălina Furdui, Diana Selagea, Angela Rusu, grupul instrumental „Dor".

DJ Project și DJ Sava & Andreea D vor susține recitaluri, iar seara se va încheia cu Balul Roşienilor acompaniat de formaţia Romanticii din Abrud şi un foc de artificii.

 

Comenteaza