Sărbătoare la UMF: se împlinesc 95 de ani de la primul curs de medicină în română din Transilvania

Sărbătoare la UMF: se împlinesc 95 de ani de la primul curs de medicină în română din Transilvania
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” sărbătoreşte între doi şi cinci decembrie, cu ocazia zilelor sale, 95 de ani de la începutul învăţământului medical universitar românesc în Transilvania.

Învăţământul superior în Cluj-Napoca datează din 1581, iar învăţământul medical clujean din 1775, însă prima Facultatea de Medicină românească din Transilvania a fost înfiinţată în 1919, după Marea Unire, de Iuliu Haţieganu, cel care a ţinut primul curs de medicină în limba română din regiune. El a fost şi primul decan al facultăţii şi tot el a stabilit cele cinci „funcţiuni vitale ale universităţii: creaţia ştiinţifică, instrucţia, educaţia, viaţa universitară şi extensiunea universitară", după cum le-a numit, valori menţinute şi astăzi de UMF.

„Profesorul Iuliu Haţieganu a fost părintele medicinei din această parte de ţară, din Transilvania. Împreună cu o echipa de corifei, acesta a reușit să facă din şcoala românească de medicină clujeană o şcoală stimată, recunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate. Aceasta este moştenirea uriaşă pe care o ducem mai departe prin realizările, performanţa şi profesionalismul dascălilor şi studenţilor noștri de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca", a declarat Alexandru Irimie, rectorul UMF.

După 95 de ani de la prima prelegere medicală în limba română din Transilvania, UMF se caracterizează printr-o activitate ştiinţifică şi didactică la nivel înalt, fiind una dintre cele mai reputate universități medicale din România.

Ca urmare a recunoașterii internaționale, UMF "Iuliu Hațieganu" a înregistrat de-a lungul anilor o creştere semnificativă a numărului de studenţi străini, ajungând în prezent la aproximativ 2.500 de studenți din peste 63 de ţări, fiind universitatea românească din domeniul medicinei cu cei mai mulți studenți internaționali.

Cu ocazia Zilelor UMF din acest an, reprezentanţii universităţii doresc să marcheze istoria, performanța și competitivitatea școlii medicale clujene, clădită pe principiile universitare enunțate de prof. Hațieganu în urmă cu aproape un secol.

Comenteaza