Scandal în Hajongard

Scandal în Hajongard
O fundaţie ce restaurează monumente istorice din Cimitirul Central acuză că, periodic, mormintele vechi valoroase sunt distruse de mâini criminale.

Reprezentanţii Fundaţiei Hajongard, ce restaurează în parteneriat cu Episcopia Reformată clujeană monumente istorice situate în Cimitirul Central, spun că munca lor se duce pe apa sâmbetei pentru că fiecare mormânt recondiţionat este, la puţină vreme, distrus sau furat.

"Duminică am fost prin cimitir. Este o criptă mare, în care e înmormântat episcopul Nagy Gyula, acum a fost restaurată. Pietrele funerare erau pătate cu motorină sau ulei. Vom face o plângere penală la poliţie, dar aşteptăm acum întoarcerea episcopului reformat Papp Geza", a declarat reprezentantul Fundaţiei Hajongard, Gergely Balázs. Acesta spune că restaurarea a costat "câteva mii de euro" şi că, sistematic, persoane rămase încă necunoscute vandalizează zona.

"Acum o săptămână am plantat doi copăcei. Următoarea dată când am mers la cimitir, erau smulşi. Eu nu acuz pe nimeni, dar e clar că acolo cineva ştie că se restaurează morminte şi o face intenţionat", a punctat Gergely. El mai spune că în luna ianuarie, când fundaţia şi episcopia au editat un album în două volume dedicat Cimitirului Central, declarat monument istoric, o sculptură de mare valoare de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care apărea pe copertă, a dispărut imediat după ce cartea a ieşit pe piaţă. "E vorba de un tezaur comun al Clujului", a afirmat Gergely, menţionând că suspiciunile sale nu se îndreaptă către partea românească. Gergely este lider în CNMT - Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condus de Tökés László. Pe pagina sa de Facebook, Gergely a postat imagini din cimitir cu specificaţia: "Morţii noştri nu se mai pot apăra! Nu există milă şi nici iertare! Cluj-Napoca, 12 iunie, Rusalii".

Pe de altă parte, autorităţile susţin că nu cunosc problema identificată de fundaţia maghiară în Cimitirul Central, iar reprezentanţii poliţiei clujene spun că în acest an nu au fost sesizaţi deloc privitor la vandalizarea sau la furtul unor inscripţii valoroase din perimetrul Hajongardului. "Noi ne ocupăm de pază, în baza unui plan avizat de Primăria Cluj-Napoca. Avem doi paznici, unul care stă jos la poartă, la intrarea de pe strada Avram Iancu, şi un altul care face patrulare. Cimitirul are 22 de hectare, patrularea se face la picior, nu cu bicicleta, iar accesul în incintă e liber, mai ales acum, vara, intră orice cetăţean, că e turist sau aparţinător. Nu sunt percheziţionaţi", a declarat Doru Todorescu, responsabil cu paza Cimitirului Central, din partea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP).

"Trebuie văzut ce s-a întâmplat şi, mai important, cum se poate remedia", a precizat Todorescu. "Nu avem nicio sesizare depusă, iar ca faptă intră la distrugere de bunuri, care e infracţiune. Aşadar, dacă ar exista o sesizare, noi ne-am declina competenţa către poliţie, a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei. Gergely Balázs a menţionat, în schimb, că-i suspectează de comiterea acestor fapte pe angajaţii cimitirului, cei care, spune el, şicanează acţiunea topografilor şi cercetătorilor care vor să includă cât mai multe morminte în patrimoniu.

 

Comenteaza