Scandalul dejecţiilor de la Tarniţa. A excavat pământul şi l-a aruncat în lac

Scandalul dejecţiilor de la Tarniţa. A excavat pământul şi l-a aruncat în lac
În urmă cu două săptămâni, ZIUA de CLUJ a descoperit că un proprietar de cabană de la Tarniţa deversează un lichid urât mirositor în apa lacului. Înapoi la locul faptei.

Sâmbătă, 29 august, la două săptămâni după descoperirea greţoasă de la Tarniţa (AICI), am fost martorul unui lucru ştiut de toată lumea: apa şi timpul „spală" totul, lucrând de această dată pentru proprietarul certat cu bunul simţ, stimabilul domn Titus Iunian, fie-i apa maro la robinet!

Astfel, energeticienii de la hidrocentrala din amonte au dat drumul zăgazurilor şi nivelul apei a urcat în ritm accelerat. Chiar în momentul când am ajuns acolo, în speranţa (care se va dovedi deşartă), pentru ziua de sâmbătă, a unei băi, lacul era deja „colorat", pe zeci de metri păraţi, de „pământul de sub casă" - cum zicea chiar autorul lucrării - deversat în sursa de apă potabilă a Clujului.

Ne-am interesat puţin prin zonă asupra problemei şi am aflat că, după dezvăluirile din ZIUA de CLUJ, omul a săpat de zor şi şi-a construit o nouă fosă septică, cea veche fiind de fapt o groapă uriaşă, în care dejecţiile şi apa menajeră a celor două băi ale vilei somptuoase se scurseseră direct în pânza freatică. De fapt, dl. Iunian, în cadrul lucrărilor sale la noua fosă, se pare că a excavat tot pământul (îmbibat cu dejecţii încă din 1992, când a fost ridicată vila) şi l-a aruncat în lac.

Iar eu, venind la Tarniţa, am privit, timp de o după-amiază întreagă, cum mormanele acelea de pământ îmbâcsit sunt absorbite de apele lacului, în creştere. Şi, într-adevăr, duminică s-a putut face baie acolo: a doua zi, dimineaţa, lacul era deja limpede, aşa cum îl ştiam dintotdeauna, mormanele de pământ fiind dizolvate. Deci omul e acum în regulă, a ascuns totul, că doar n-o să ancheteze Garda de Mediu cu scafandri. A rămas doar ţeava de scurgere, care mai picură, intens...

Garda Naţională de Mediu, prin Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, a transmis, în urma unei solicitări, următoarele:

"Ca urmare a sesizării dumneavoastră înregistrată la APM Cluj cu nr. 9697/18.08.2015, înregistrată la G.N.M.S.C.J. Cluj cu numărul 2665/19.08.2015, vă comunicăm următoarele:

-La data controlului în teren din data de 27.08.2015, împreună cu comisia constituită în baza Ordinului Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj nr. 283/2015, s-a constatat că imobilul domnului Titus Iunian situat pe malul lacului Tarniţa deţine autorizaţie de construire nr. 44/08.05.1996, eliberată de Consiliul Judeţean Cluj, acord de mediu nr. 1792/05.10.1995 emis de APM Cluj şi aviz de gospodărirea apelor nr. 689/03.02.1995 emis de Regia Autonomă "Apele Române".

- Ţeava de evacuare care se varsă în lacul Tarniţa de pe proprietatea acestuia este un dren de apă freatică".

 

Comenteaza