Scandalul dejecţiilor de la Tarniţa. Şi-a dorit inspecţie de la Mediu, o are. "Şi drenul e sancţionabil, iar amenzile sunt mari"

Scandalul dejecţiilor de la Tarniţa. Şi-a dorit inspecţie de la Mediu, o are.
Garda de Mediu îl va vizita săptămâna aceasta pe clujeanul care îşi scurge dejecţiile în lacul de unde bem cu toţii apă.

ZIUA de CLUJ a descoperit cum un proprietar de la Tarniţa îşi trimite dejecţiile în lac, cu ajutorul unei ţevi camuflate de vegetaţie. Vecinii sunt oripilaţi, iar o serie de turişti au decis să nu mai facă baie în lac după ce au văzut ce se întâmplă. 

Proprietar este vicepreşedintele Asociaţiei "Împreună pentru România Modernă", Titus Iunian. Luni, acesta recunoştea că există "rahaţi" în apa lacului şi că sunt lucruri urât mirositoare pe proprietatea sa, dar ameninţa cu trimiterea în judecată a jurnalistului care a scris despre ţeava sa.

Acesta solicita imperios să vină Garda de Mediu, ca să constate că el nu are nicio vină şi că sunt alţi proprietari de case la Tarniţa certaţi cu bunul simţ.

"Este un dren de sub casă, haideţi cu Garda de Mediu să faceţi constatări. Poate cu ocazia aceasta se vor verifica toate ţevile şi toaletele de la Tarniţa, asta îmi doresc demult. Să faceţi un articol în care să se verifice toate fosele septice. Eu tocmai îmi fac o fosă septică, datorită faptului că în fosa septică veche era un dren din cauza căruia se umplea fosa şi o vidanjam foarte des. Aţi făcut o mare greşeală, o să pătimiţi din această cauză. Vă dau în judecată. Miroase apa de sub casă, pământul de sub casă. Cine a scris articolul? Sorin Grecu. Sorin Grecu o să şi-o ia. Dacă într-adevăr miroase ceva e pământul pe care eu l-am excavat şi l-am aruncat pe marginea... S-ar putea să miroasă, da. Pentru că pe 1 mai eu am vidanjat şi în 12 mai pluteau rahaţii pe plajă, aici sus, lângă casă. De ce, pentru că s-a acumulat foarte multă apă în pământ", a spus Titus Iunian.

Dorinţă îndeplinită. ZIUA de CLUJ a făcut sesizări atât la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Cluj, cât şi la Garda de Mediu, iar un control urmează să se facă în această săptămână.

"Chiar dacă este doar un dren, aşa cum spune domnul, este sancţionabil. Sau cu avertisment, sau cu amendă. Amenzile sunt foarte mari. Minim 5.000 de lei, cu jumătate în 48 de ore. Eu trimit inspecţia şi în maxim 48 de ore trebuie făcută vizita şi luate măsuri. Nu putem lăsa aşa ceva, să meargă în Tarniţa şi apoi să vină la noi la chiuvetă", a declarat Grigore Crăciun, directorul APM Cluj.

Apa din lacul Tarniţa este captată, filtrată şi tratată înainte de a ajunge la robinetele clujenilor.

 

Comenteaza