Scandalul dejecţiilor din Tarniţa. ABAST a luat măsuri, Garda de Mediu s-a contrazis. Aceeaşi apă la robinetul clujenilor

Scandalul dejecţiilor din Tarniţa. ABAST a luat măsuri, Garda de Mediu s-a contrazis. Aceeaşi apă la robinetul clujenilor
În august, ZIUA de CLUJ a scris despre un proprietar de cabană de pe lacul Tarniţa care scurge dejecţii în apa pe care o beau clujenii. Prefectul Gheorghe Vuşcan a cerut imediat un control al instituţiilor responsabile, atât la Tarniţa, cât şi de la Someşul Cald. Iată primele concluzii.

ZIUA de CLUJ a solicitat controale din partea Gărzii de Mediu, imediat după ce a publicat seria de articole din ciclul „Scandalul dejecţiilor de la Tarniţa", care se referea în principal la o ţeavă de pe proprietatea lui Titus Iunian. A venit un răspuns descurajant, în 31 august. Lucian Stanca, comisar şef al Gărzii de Mediu Cluj, transmitea redacţiei: „Ţeava de evacuare care se varsă în lacul Tarniţa de pe proprietatea acestuia (Titus Iunian, n. red.) este un dren de apă freatică". Deci omul e în regulă, iar apa murdară şi urât mirositoare pe care a depistat-o şi fotografiat-o colegul jurnalist Sorin Grecu era doar o iluzie.

Înainte să ne cerem scuze lui Iunian, am cerut şi un punct de vedere al Prefecturii Cluj, cea care a solicitat controlul amplu privind poluarea lacurilor judeţului. L-am primit săptămâna aceasta. În documentul primit la redacţie apare răspunsul pe care acelaşi Lucian Stanca, comisar şef al Gărzii de Mediu Cluj, îl trimitea Prefecturii tot în 31 august. De altfel, numerele de înregistrare ale documentelor sunt apropiate: 2565 pentru răspunsul trimis către ZIUA de CLUJ, 2575 pentru cel ajuns pe masa prefectului.

„A fost verificată cabana domnului Titus Iunian care deţine autorizaţia de construire nr. 44/08.05.1996, eliberată de Consiliul Judeţean Cluj, precum şi acordul de mediu nr. 1792/05.10.1995 emis de Regia Autonomă Apele Române. De asemenea, ţeava de evacuare care se varsă în lacul Tarniţa de pe proprietatea acestuia este un dren, Administraţia Bazinală Someş-Tisa impunând măsuri de intrare în legalitate pentru capacităţile de colectare/evacuare ape uzate şi ape pluviale, altele decât cele avizate în anul 1995, precum şi interzicerea evacuării apelor uzate în lac", scrie în răspunsul dat Instituţiei Prefectului.

Deci, cum? Evacuează ape uzate în apa potabilă a clujenilor? Nu e apă freatică, practic o fântână? Am încercat să îl contactăm pe Lucian Stanca, să ne explice punctele de vedere care nu coincideau, dar acesta nu era joi la serviciu. Ni s-a spus că a însoţit la urgenţe o colegă care s-a simţit rău.

În comunicarea către Prefectură, Garda de Mediu arată că depistarea unor evacuări ale apelor uzate în lac este aproape imposibilă, din cauza nivelului ridicat al apei din ziua când s-a făcut controlul şi din cauza gardurilor instalate până în apă, riveranii neasigurând dreptul la servitute pentru verificări. Practic, riveranii nu respectă legea în ceea ce priveşte zona de protecţie, spune Stanca. Acesta afirmă că s-au descoperit construcţii de beton pe Plaja I, în cuveta lacului, dar proprietarii lor nu au fost găsiţi şi urmează să fie identificaţi de Primăria Gilău. Stanca mai spune că accesul pe lac nu a fost posibil "din cauza lipsei dotărilor, respectiv a unei ambarcaţiuni".

În 16 august, ZIUA de CLUJ a descoperit cum un proprietar de la Tarniţa îşi trimite dejecţiile în lac, cu ajutorul unei ţevi camuflate de vegetaţie. Vecinii s-au declarat oripilaţi, iar o serie de turişti au anunţat că au decis să nu mai facă baie în lac după ce au văzut ce se întâmplă. Proprietarul Titus Iunian este vicepreşedintele Asociaţiei Împreună pentru România Modernă. Acesta recunoştea că există materii fecale în apa lacului şi că sunt lucruri urât mirositoare pe proprietatea sa, dar ameninţa cu trimiterea în judecată a jurnalistului care a scris despre ţeavă.

"Este un dren de sub casă, haideţi cu Garda de Mediu să faceţi constatări. Poate cu ocazia aceasta se vor verifica toate ţevile şi toaletele de la Tarniţa, asta îmi doresc demult. Să faceţi un articol în care să se verifice toate fosele septice. Eu tocmai îmi fac o fosă septică, datorită faptului că în fosa septică veche era un dren din cauza căruia se umplea fosa şi o vidanjam foarte des. Aţi făcut o mare greşeală, o să pătimiţi din această cauză.

Vă dau în judecată. Miroase apa de sub casă, pământul de sub casă. Cine a scris articolul? Sorin Grecu. Sorin Grecu o să şi-o ia. Dacă într-adevăr miroase ceva e pământul pe care eu l-am excavat şi l-am aruncat pe marginea... S-ar putea să miroasă, da. Pentru că pe 1 mai eu am vidanjat şi în 12 mai pluteau rahaţii pe plajă, aici sus, lângă casă. De ce, pentru că s-a acumulat foarte multă apă în pământ", a spunea Titus Iunian, în august.

"Chiar dacă este doar un dren, aşa cum spune domnul, este sancţionabil. Sau cu avertisment, sau cu amendă. Amenzile sunt foarte mari. Minim 5.000 de lei, cu jumătate în 48 de ore. Nu putem lăsa aşa ceva, să meargă în Tarniţa şi apoi să vină la noi la chiuvetă", ne declara atunci Grigore Crăciun, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj. Apa din lacul Tarniţa este captată, filtrată şi tratată, apoi ea ajunge la robinetele clujenilor.

 

Comenteaza