SCANDALUL PLĂCUŢA. Proiectul autorizat de Comisia Monumentelor prevedea o singură plăcuţă suplimentară, susţine Ministerul Culturii

SCANDALUL PLĂCUŢA. Proiectul autorizat de Comisia Monumentelor prevedea o singură plăcuţă suplimentară, susţine Ministerul Culturii
Proiectul avizat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice prevedea amplasarea unei singure alte plăcuţe, de bronz, la baza statuii lui Matei Corvin, atrag atenţia reprezentanţii Ministerului Culturii.

 

"În proiectul avizat de CNMI, pus la dispoziţia noastră de proiectant, proiect care are ca beneficiar Primăria municipiului Cluj Napoca, se prevede explicit că, după terminarea lucrărilor, în afara inscripţiei „MATHIAS REX" care urma să fie montată pe piedestal, se va aşeza o singură placă de bronz la baza grupului statuar, între bordură şi postament, cu inscripţia: <Statuia ecvestră a regelui Matia, opera sculptorului Fadrusz Janos, inaugurată la 12 octombrie 1902>, inscripţia fiind repetată în limbile maghiară, germană şi engleză", se precizează într-un comunicat de presă transmis astăzi de Biroul de Presă al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).

Reprezentanţii Ministerului adaugă că într-o adresă a Primăriei Cluj-Napoca spre firma care a realizat lucrările de reabilitare a statuii lui Matei Corvin se vorbeşte doar de plăcuţa amintită mai sus.

În încheierea comunicatului reprezentanţi Ministerului precizează că montarea unei a doua plăcuţe în zona statuii este "ilegală" şi solicită ducerea la îndeplinire a solicitării de îndepărtare a plăcuţei respective, formulată de MCPN marţi.

Plăcuţa despre care vorbeşte Ministerul Culturii a fost instalată luni după-amiază.

Citeşte un articol despre istoricul plăcuţei care a iscat discuţii.

 

 

Comenteaza