Scapă românii de viză pentru America? Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: „În momentul de faţă, noi nu..”

Scapă românii de viză pentru America? Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: „În momentul de faţă, noi nu..”
| Foto: impact.ro

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a vorbit despre șansele românilor de a circula fără vize în SUA.

Reprezentantul Guvernului a spus și care este mecanismul după care se ghidează Guvernul Statelor Unite atunci când ia decizia de a ridica obligativitatea vizelor pentru anumite staturi.

Bogdan Aurescu a spus că situaţia României privind obligativitatea obţinerii vizelor de scurtă şedere pe teritoriul SUA este generată de legislaţia americană, care prevede o rată de refuz pentru vize de cel mult trei procente. Dar unde se situează România, din acest punct de vedere?

Ei bine, tot Bogdan Aurescu a recunoscut că în prezent de trei ori mai mulţi români care aplică pentru viză în SUA nu îndeplinesc condiţiile pentru a o obţine, astfel că rata de refuz este de 9-10%.

Autoritățile din România vor să demareze o campanie împreună cu autoritățile din SUA de informare a cetățenilor români.

Aceștia vor fi informați ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a cere viză pentru SUA, astfel încât cei care nu sunt eligibili să nu mai depună solicitare și să crească astfel rata de refuz.

”Este, până la urmă, rezultatul unei legislaţii americane, care este destul de strictă şi care prevede o serie de condiţii. Noi am îndeplinit toate aceste condiţii prevăzute de legislaţia americană, cu excepţia condiţiei care se referă la rata refuz.

Plafonul ratei de refuz prevăzut de legislaţia americană – adică transpus în procente numărul de vize care nu sunt acordate atunci când se fac aplicaţii pentru aceste vize de scurtă şedere în Statele Unite – plafonul acesta este de trei la sută din numărul total de solicitări.

În momentul de faţă, noi nu suntem la acest plafon. În momentul de faţă suntem în jur de 9-10 la sută, or, această situaţie nu este imputabilă nici autorităţilor române, nici autorităţilor americane, ci se referă exact la situaţia neîndeplinirii condiţiilor de către cetăţenii români, fiecare în parte, care aplică pentru a obţine viză”, a afirmat Bogdan Aurescu duminică, la PrimaTV, potrivit impact.ro.

Ministrul de Externe a mai declarat că autoritățile din România vor încerca să afle exact care sunt condițiile impuse de SUA cetățenilor din România pentru a primi viză, astfel încțt cei care nu se încadrează în aceste reguli să nu mai depună cereri. ”Atunci, dacă fiecare cetăţean român ştie exact dacă se încadrează sau nu în aceşti parametri, ştie să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are şanse să fie acceptată şi în felul acesta procentul de refuz va scădea”, a explicat ministrul, potrivit impact.ro.

Comenteaza