Scenariul 4 cu două Ordonanţe militare nr 5 şi nr.6 / Carantină totală în Suceava şi prelungirea suspendării zborurilor

Scenariul 4 cu două Ordonanţe militare nr 5 şi nr.6 / Carantină totală în Suceava şi prelungirea suspendării zborurilor
| Foto: nationalgeographic.org

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au anunţat luni seara că România a intrat în Scenariul 4, iar în oraşul Suceava şi opt comune limitrofe a fost instituită carantină totală.

Prin ordonanţa militară nr. 6 se instituie carantina asupra municipiului Suceava şi a zonelor limitrofe ( opt comune: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.), din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus.  Ordonanţa militară 5 se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre şi dinspre Spania şi Italia pentru încă 14 zile. Mai multe AICI!

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat luni seara că erau 2.109 cazuri confirmate de COVID-19 în ţară şi 65 de decese, cele mai multe cazuri fiind din Suceava.

În urma analizei INSP şi în urma discuţiilor, am considerat din punct de vedere medical că trebuie luate măsuri suplimentare în zona Sucevei. Vreau să subliniez situaţia deosebită în care se află localitatea sau muncipiul Suceava: din cele 2.109 cazuri confirmate, 593 se află în municipiul Suceava. În urma analizei realizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi în urma discuţiilor care au avut loc în Grupul Ştiinţific şi cu colegii de la Ministerul Sănătăţii şi cu domnul ministru Tătaru am considerat cu toţii, din punct de vedere medical că trebuie luate măsuri suplimentare în zona Sucevei”, a spus Arafat.

România se apropie de Scenariul 4. Ce schimbări ar putea implica. Tătaru: Cei cu simptomatologie uşoară şi medie, trataţi acasa

„Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus. Avem mai multe facilităţi pe care să le cerem prin ordonanţă şi pentru unităţile sanitare, să se poată face angajări direct, fără concurs, să se poată mări organigramele la direcţiile de sănătate publică şi sanitare, sunt multe propuneri pe care fiecare minister le face şi din aceste propuneri , ele sunt făcute publice şi oficiale printr-o ordonanţă militară”, a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la Realitatea Plus .

Alexandru Rafila a precizat că bolnavii infectaţi cu SARS-Cov-2 ar putea fi trataţi şi la hotelurile unde sunt carantinaţi sau în spaţii special amenajate, nu neapărat la domiciliu. „Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie. Scenariul 4 presupune măsuri suplimentare care să nu aglomereze spitalele, presupune şi deja cred că săptămâna viitoare , la începutul săptămânii, va fi adoptată o hotărâre care să prevadă că cazurile uşoare se tratează acasă sau în alte condiţii de izolare, pentru că aceasta este politica care previne colmatarea spitalelor şi permite tratarea exclusvă a pacienţilor care au forme severe ale bolii în spital. Ar putea fi tratate acasă sau în spaţii amenajate, cum sunt hotelurile, sunt spaţii foarte bine amenajate acolo, personalul medical verifică periodic starea loc de sănătate, dacă se agravează sunt transferaţi la spital, dacă nu sunt doar monitorizaţi şi în momentul în care devin negative două teste consecutive pot să plece acasă", a spus Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24.

 

Comenteaza