Schema şpăgii de la Direcţia Silvică. Cum ajungeau banii în buzunarul directorului VIDEO

Schema şpăgii de la Direcţia Silvică. Cum ajungeau banii în buzunarul directorului VIDEO
Şeful Direcţiei Silvice, Traian Mariş, rămâne după gratii. Curtea de Apel Cluj a respins astăzi recursul avocaţilor împotriva măsurii de arest. Procurorul DNA a declarat în sala de judecată că, la Direcţia Silvică Cluj, mita pornea de la ultimul pădurar şi ajungea la conducerea Direcţiei Silvice. Avocaţii directorului spun că acesta a încercat să stopeze tăierile ilegale de pădure.

Avocaţii şefului de la Direcţia Silvică au atacat cu recurs hotărârea de arestare preventivă pe motiv că cei doi denunţători, pădurari în zona Mărişel, nu sunt credibili. Mai mult, apărătorii spun că nu există probe care să demosntreze că clientul lor a cerut bani pentru a-i menţine pe pădurari în funcţie.

"Fragilitatea materialului probator existent la dosar, contradicţiile existente între denunţători şi explicit faptul că o asemenea măsură trebuie să se bazeze pe indicii certe şi probe", explică avocatul Tiberiu Ban.

Procurorul DNA a spus în timpul procesului că există un circuit al cotizaţiilor în cadrul Direcţiei Silvice.

"S-a susţinut că sunt contradicţii şi diferenţe între declaraţiile date de martorii-denunţători, dar există un element constant: descrierea practicii de adunare a cotizaţiilor într-un mod piramidal, pornind de la ultimul pădurar, la şefii de districte, până la conducere - şi înainte ca inculpatul să se afle la conducerea Direcţiei Silvice, şi pe vremea lui", a spus procurorul DNA.

Denunţul unuia dintre pădurari vizează şase persoane din cadrul Direcţiei Silvice, între care actualul director, Traian Mariş, fostul director, Ioan Morar, şi alţi pădurari. Avocaţii lui Mariş afirmă că nu există probe pentru a se demonstra afirmaţia procurorului. Tot ei spun că directorul a dispus controale pentru a opri tăierile ilegale de pădure. "De la formularea de către martorii denunţători a denunţului şi până la a se proba, dovedi că aceasta era practica în această instituţie, e un pas mare, trebuie administrate probe", spune avocatul Călin Budişan.

"Chiar aici e paradoxul", spune şi Tiberiu Ban. "E acuzat că ar fi primit anumite foloase materiale pentru a menţine pe post aceşti pădurari şi pentr ua opri controale. Am dovedit cu probe certe că a dispus măsuri de control repetat acolo unde controalele anterioare nu au evidenţiat nereguli deşi s-au făcut defrişări ilegale".

Şi fostul director Ioan Morar spune că i-a sancţionat pe pădurarii din Mărişel pentru tăierile din cantoanele de care răspund. Vezi ce spune acesta, în materialul video

Potrivit anchetatorilor, Traian Mariş ar fi pretins sume între 4.000 şi 10.000 de euro de la pădurari pentru a-i menţine pe posturi şi pentru a nu-i sancţiona. În 15 aprilie, şeful Direcţiei Silvice a fost prins de procurori cu 10.000 de lei marcaţi de DNA. Banii i-au fost daţi de un intermediar care îi primise de la cei doi pădurari denunţători.

Reporter: Alin Golban
Operator: Lorant Ersek

 

Comenteaza