Schizofrenia, demitizată în trei perspective

Schizofrenia, demitizată în trei perspective
Schizofrenia a fost și este o tulburare psihică foarte puțin înțeleasă, care de-a lungul timpului a stârnit numeroase controverse și a surescitat imaginația oamenilor. Vineri, aceasta va fi demitizată în cadrul unei seri educativ-artistice.

În cadrul evenimentului, ce marchează de altfel startul proiectului „Oameni printre oameni", experiența schizofreniei va fi ilustrată din trei perspective: a persoanelor afectate de aceasta, a științei și a artelor moderne. Scopul evenimentului este să ofere publicului larg o nouă perspectivă asupra acestei tulburări și să contribuie astfel la lupta contra stigmatizării persoanelor afectate.

"Prin proiectul Oameni printre oameni, organizația noastră este alături de persoanele afectate de schizofrenie, care poartă povara foarte grea a stigmatizării. Mesajul pe care dorim să îl transmitem este că experiența tulburătoare a schizofreniei nu este un motiv să uităm că dincolo de toate diferențele dintre noi, cu toții suntem doar oameni printre oameni și că există numeroase trăiri, probleme, momente care ne unesc ca niște fire invizibile. Consider că dacă este înțeleasă mai bine, experiența schizofreniei va înceta să ne mai izoleze unii de alții", a declarat Dumitrița Simion, organizatorul evenimentului.

Seara va debuta la ora 18:00 cu prelegerea "Recuperarea în schizofrenie", susținută de medicul psihiatru Cătălina Crișan, după care va urma o proiecţie video în care vor fi prezentate câteva mărturii ale persoanelor afectate de această tulburare. De la 19:45 va începe spectacolul de teatru-dans inspirat din textele persoanelor cu schizofrenie "Cine sunt eu?", iar la final, participanţii vor putea participa la recitalul "Trio pentru clarinet, vioara, pian".

Organizat de asociaţia Minte Forte, evenimentul va avea loc la Sala de spectacol Radio România Cluj, situată pe str. Donath, nr. 160.

Comenteaza