Sclavagism în Maramureș! Bătuți, înfometaţi, ţinuţi în grajd cu animalele

Sclavagism în Maramureș! Bătuți, înfometaţi, ţinuţi în grajd cu animalele
| Foto: DIICOT

Un caz zguduitor de exploatare a omului de către om au descoperit anchetatorii într-un sat din Maramureș. Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile. 

Sclavie în adevăratul sens al cuvântului. S-a întâmplat de ani de zile în localitatea Recea, din nordul țării, unde o familie a terorizat comunitatea ani la rând - furau animale, își însușeau culturi gata muncite, totul pe munca unor oameni răpiți pur și simplu de pe stradă - oameni săraci, fără adăpost sau cu handicap psihic, cărora le promiteau un acoperiș și o masă caldă contra ajutorului în gospodărie.

Asta ar fi fost, în viziunea anchetatorilor, rețeta de racolare a zeci de victime care ajungeau să muncească până la epuizare, câteodată fără să primească la schimb măcar o bucată de pâine, închiși cu lacătul în grajd, lângă animale. Patru victime au fost identificate în lunile în care anchetatorii au monitorizat rețeaua, însă oamenii locului vorbesc despre o practică veche chiar și de 15 ani și despre o rețea mult mai amplă decât cea identificată de polițiști și procurori.

Se pare că localnicii ar fi ştiut despre situația oamenilor exploataţi de cel puțin 10 ani. Primarul localităţii recunoaște că sunt oameni care întotdeauna au făcut probleme, dar nu are ce face: „firea lor rămâne firea lor”.  Victimele vulnerabile au fost racolate din gara din Baia Mare. Acestea erau răpite, sau ademenite în baza unor promisiuni mincinoase, anunţă Digi24.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale.

Comenteaza