Scrisoare de la Mihai Viteazu către Iohannis. "De ce la noi nu se poate lucrul bine făcut?"

Scrisoare de la Mihai Viteazu către Iohannis.
Locuitorii din comuna clujeană Mihai Viteazu sunt disperaţi şi au ajuns să îi scrie preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Oamenii se plâng că vehiculele de mare tonaj care transportă piatră pentru autostrada Turda - Sebeş le distrug casele. Camioanele merg cu viteză prea mare şi au greutatea peste cea stabilită de lege, după cum au constatat, în mai multe cazuri, angajaţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). Aşa cum v-a relatat de luni, ZIUA de CLUJ a fost la Mihai Viteazu şi a văzut că plângerile localnicilor sunt reale.

Sătenii au trimis prefectului o petiţie cu peste 100 de semnături, prin care au cerut ca vehiculele să respecte condiţiile prevăzute de lege, iar - dacă nu - sunt decişi să blocheze Drumul Naţional nr. 75. Ca urmare, prefectul Gheorghe Vuşcan a convocat o întâlnire lunea trecută, în Mihai Viteazu, cu toţi cei implicaţi.

Primarul comunei, Ioan Zeng, i-a solicitat prefectului ca maşinile să nu meargă cu viteză, să se repare drumul acolo unde a fost distrus de camioane şi găsirea unei rute ocolitoare. În plus, a mai cerut ca toate benele camioanelor să fie acoperite, pentru că au fost multe cazuri când pietrele au căzut prin sat.

Deoarece camioanele continuă să circule prin sat şi după întâlnirea cu prefectul, localnicii s-au adresat preşedintelui Klaus Iohannis. Iată conţinutul scrisorii trimise preşedintelui României:

"Domnule Preşedinte,

În primul rând, ne cerem scuze că trebuie să vă deranjăm pe dvs.pentru a putea să sperăm într-o rezolvare a problemelor noastre, foarte grave. Vă scriu îm numele unei străzi întregi din localitatea Mihai Viteazu, judeţul Cluj. Domnule Preşedinte, după cât se cunoaşte, s-au demarat lucrările pentru porţiunea de autostradă rămasă neterminată înspre Sebeş.

Problema gravă este că prin localitatea noastră trece convoiul de camioane care transportă piatră pentru autostradă şi care sunt şi supraîncărcate şi circulă şi cu foarte mare viteză prin localitate, din care cauză pereţii caselor de pe strada principală au început să crape. Am făcut sesizări tuturor organelor care speram că ne pot ajuta, însă se pare că ori nu se VREA, ori nu se POATE, pentru că doar atunci când  echipele de control vin în  teren se circula şi cu viteză normală, şi cu încărcătură normală.

Desigur că aceste echipe nu se pot muta în localitatea noastră până la terminarea lucrărilor pentu a ne putea ajuta. Am fost la Consiliul Local, unde am participat la o şedinţă unde a fost prezent şi domnul prefect, însă chiar şi dânsul spunea că puterile îi sunt limitate (???). Şi atunci care ar mai putea fi speranţa noastră că, la terminarea lucrărilor, casele noastre vor mai fi întregi? Ne punem întrebarea de ce nu se poate construi ceva fără să se producă atâtea alte pagube în jur, de ce la noi nu se poate "LUCRUL BINE FĂCUT", cum bine spuneaţi dvs.?

Trebuie să vă mai spunem că ar fi o rută ocolitoare unde locuitorii comunei nu ar fi afectaţi în niciun fel, însă unde o porţiune destul de mică ar trebui reparată. Domnul primar spune că nu are fonduri pentru asta, însa este de acord cu noi că ar fi cea mai bună soluţie. Cum nu mai ştim cărui for să ne mai adresăm, am folosit calea cea mai scurtă spre dvs., rugându-vă să ne ajutaţi în demersul nostru pentru a putea sta şi noi liniştiţi în casele noastre (nu v-am spus că unui locuitor care şi-a terminat casa în 2009 i-au crapat deja pereţii, altele mai vechi neavând nicio şansă să rămână întregi, iar eu -cel care vă scriu încă mai am de lucru la casa mea pt. care am rate şi n-aş vrea să ajung s-o repar înainte de-a o termina sau înainte de a reuşi să achit ratele).

Trebuie să vă mai spunem că, deocamdată, am înţeles că se lucrează la 30% din capacitate şi sunt cca. 100 maşini, ne punem însă întrebarea ce se va întâmpla cu casele noastre atunci când se va lucra la capacitate maximă sau ar putea să dispară toată strada pentru că transportatorilor nu le pasă de noi, în timpul nopţii făcând un adevărat MARATON, iar noi chiar nu mai ştim cum să ne protejăm casele şi unde să mai căutam sprijin. O să ataşez prezentei şi lista celor afectaţi şi care am fost în mai multe rânduri la Primărie pentru a ne spune păsul".

Scrisoarea este semnată de Raoul Soloşi.

 

Comenteaza