Scuzele nu-ţi dau prioritate: campanie de conştientizare a pietonilor VIDEO

Scuzele nu-ţi dau prioritate: campanie de conştientizare a pietonilor VIDEO
Poliţia Română şi-a pus în plan să reducă numărul accidentelor rutiere în care sunt implicați pietonii. Astfel, a demarat o campanie de conştientizare a acestora, derulată sub genericul "Nu trece pe dincolo".

În cadrul ei poliţiştii vor desfăşura acțiuni în trafic pentru atenţionarea pietonilor asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecinţelor neacordării priorităţii de trecere acestei categorii de participanţi la trafic. 

Pentru promovarea mesajului a fost realizat un clip video, în care sunt prezentate mai multe cazuri în care pietonii găsesc diverse motive pentru traversatul străzii prin locuri nepermise, precum "Trec pe aici pentru că trecerea e prea departe", "Trecem pe aici pentru că ne grăbim", "Trec pe aici pentru că sunt bătrân", "Trec pe aici pentru că am mai trecut de multe ori şi este OK", "Trec pe aici pentru că se poate" sau "Trec pe aici pentru că nu mai pot să aştept".

La final, unul dintre ei este surprins la câteva secunde distanţă de a fi izbit în plin de un autoturism, morala scurtei povestioare vizuale fiind "Scuzele nu-ţi dau prioritate. Treci prin locurile marcate". 

Pentru a nu deveni victimele unor astfel de accidente, poliţiştii recomandă pietonilor să traverseze numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă şi să nu încerce să treacă   prin fața sau spatele autovehiculelor oprite. De asemenea, sunt îndemnaţi să traverseze perpendicular pe axul drumului, în pas vioi, întrucât acesta este drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol, şi să dea şoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a se angaja în traversare.

"La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou! Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiți mai prudenți. Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate: este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați", atenţionează oamenii legii.

În acelaşi timp, se recomandă să se evite mersul pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști.

"Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față! Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool", mai precizează ei. 

Nu în ultimul rând, copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri, deoarece sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele.

Comenteaza