Se anunţă grevă în Sănătate la Cluj

Se anunţă grevă în Sănătate la Cluj
1.100 de angajaţi de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal şi Institutul Inimii nu şi-au primit tichetele de masă. Sanitas ia în calcul greva generală.

Lipsa fondurilor din spitalele şi institutele medicale clujene îi lasă pe salariaţi fără o parte din drepturi. 1.100 de salariaţi ai Institutului Clinic de Urologie şiTransplant Renal (ICUTR) şi ai Institutului Inimii din Cluj, precum şi angajaţii din două spitale din judeţ au rămas fără tichete de masă.

Cei 150 de angajaţi ai ICUTR nu şi-au primit bonurile de masă în acest an. Conducerea susţine că, potrivit contractului-cadru semnat pentru anul în curs, oamenii şi-ar putea primi retroactiv drepturile. „Pentru 2013 am reuşit să semnăm un contract contract mai bun cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar depindem de situaţia încasărilor. Sperăm să putem plăti toate drepturile; singura condiţie e să realizăm servicii medicale de 570.000 de lei pe lună. Bugetul e în curs de aprobare şi am prevăzut şi sumele pentru tichete", a explicat managerul ICUTR, Dan Sânpetrean.

În cazul Institutului Inimii situaţia este similară. Angajaţii au rămas fără bonurile aferente lunilor aprilie şi mai. Tichetele de masă vor apărea dacă vor fi bani. „Nu sunt bani deocamdată. Tichetele de masă sunt un supliment de salariu în funcţie de posibilităţile financiare ale instituţiei medicale. În măsura în care situaţia finanaciară se va ameliora, vom acorda tichetele", a spus managerul Institutului Inimii, Tudor Simionescu.

La Spitalul Municipal Huedin, cei 250 de angajaţi au renunţat la bonurile de masă în 2010 pentru a pune unitatea medicală pe picioare. În cazul Spitalului Municipal Gherla, cei 144 de angajaţi ar putea să primească bani pentru tichetele de masă după finanţarea de la Consiliul Local. Sindicatul Sanitas pregăteşte o grevă.

„Avem în vedere deschiderea unei acţiuni în instanţă pentru încălcarea contractului de contractul colectiv de muncă. Acordul semnat cu Ministerul Sănătăţii prevede acordarea tichetelor de masă şi le-am adus la cunoştinţă că sunt patru unităţi sanitare în Cluj care nu beneficiază de aceste drepturi. Vom recurge la toate formele de protest sindical, care poate culmina cu greva generală", a admis liderul Sindicatului Sanitas Cluj.

 

 

 

Etichete
Comenteaza