Se anunţă un nou protest! Clujenii cer conversia creditelor în valută în lei

Se anunţă un nou protest! Clujenii cer conversia creditelor în valută în lei
Grupul clienţilor cu credite în CHF (franci elveţieni) organizează în această duminică mai multe mitinguri de protest, dintre care unul la Cluj, prin care solicită convertirea în lei a creditelor în valută.

Manifestaţiile se vor desfăşura simultan în alte patru mari oraşe din ţară: Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Craiova. În Cluj-Napoca, mitingul se va desfăşura în Piața Unirii, între orele 12:00-15:00.

Membrii grupului cer Guvernului, Camerei Deputaţilor şi Senatului, printr-un document înaintat în data de 20 ianuarie, dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei iniţiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în valută (CHF, EUR, USD).

Solicitarea lor conține și o propunere de text legislativ care prevede posibilitatea consumatorilor cu credite în valută de a opta pentru conversia în lei a acestora, la cursul de la data semnării contractului şi cu o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat. De asemenea, se cere interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor şi interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare.

Pentru susținerea acestui demers legislativ, grupul a lansat și o petiție online, care a strâns peste 27.800 de semnături în mai puțin de două săptămâni.

Creşterea bruscă a cursului francului elveţian ca urmare a deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina plafonul minim pentru cursul franc/ euro, luată la mijlocul lunii ianuarie, afectează peste 100.000 de persoane cu credite în această monedă.

Comenteaza