Se fură ca-n codru în Făget VIDEO

Se fură ca-n codru în Făget VIDEO
Hoţii de lemne îşi fac de cap chiar şi în apropierea Clujulului. Zone întregi din pădurea Făget au fost defrişate, iar autorităţile nu pot face aproape nimic pentru a le proteja. Braconierii taie copacii sănătoşi şi lasă în urma lor gunoaie şi resturile vegetale pe care nu le consideră profitabile.

În Făget există 4.000 de ha de pădure, din care 10 la sută sunt în proprietatea unor persoane private. Din cauză că acestea nu au contracte de pază cu Ocoalele Silvice, copacii sunt tăiaţi fără milă de braconieri. Metrul de cub de lemn de foc costă aproximativ 150 de lei.

Există o lege care vine în sprijinul proprietarilor privaţi de păduri, dar aceasta nu poate fi pusă în practică.

"Legea 46 pe 2008 care prevede ca persoanele fizice care deţin o suprafaţă de până la 30 de ha de forstier li se asigură gratuit pază şi administrare a fondului forestier dar nu s-a emis încă hotărârea de guvern pentru alocarea resuprselor financiare pentru această problemă", a declarat Valentin Suciu, Poliţia Locală.

Direcţia silvică şi poliţia ştiu de furturile de lemne, dar nu îi pot descuraja pe hoşi. Aceştia pot fi identificaţi şi sancţionaţi numai dacă sunt prinşi asupra faptei

"Pentru pădurile care sunt în administrarea noastră, care sunt în proprietate privată, tăierile din păcate sunt în masă, deci proprietarii de păduri nu au acte de punere în valoare. Pădurile practic sunt la dispoziţia hoţilor", a spus şi Adrian Apostoaie.

Chiar astăzi, o comisie a Inspectoratului General de Poliţie a făcut verificări în Pădurea Făget. Poliţiştii spun că anul trecut au aplicat 521 de amenzi contravenţionale în valoare de 522.000 de lei şi au fost confiscaţi 2.200 de metri cubi de lemn. În prima parte a lui 2012 s-au dat 92 de sancţiuni, în valoare de 103.000 de lei. 203 metri cubi de lemn au fost confiscaţi. Cantitatea de lemn furată în ultimul an şi jumătate este însă mult mai mare.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Radu Morea

Comenteaza