Se închide un sector de drum între Chețani și Câmpia Turzii de pe Autostrada Transilvania

Se închide un sector de drum între Chețani și Câmpia Turzii de pe Autostrada Transilvania

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că circulația auto pe un sector de pe Autostrada Transilvania va fi închisă, luni, 13 mai, din cauza desfășurării unui exercițiu NATO. Inițial, exercițiul militar ar fi trebuit să se desfășoare duminică după-masă, dar a fost contramandat pentru luni din cauza condițiilor meteorologice. 

Astfel, potrivit CNAIR, traficul rutier va fi închis luni pe sectorul cuprins între nodul rutier Chețani și nodul rutier Câmpia Turzii în intervalul orar 17:00 – 20:00. Pe durata închiderii traficului, conducătorii auto vor putea utiliza alternativ DN15.

„Din cauza condițiilor meteo, circulația rutieră va fi închisă luni, 13 mai 2024, (și nu duminică, 12 mai 2024, cum fusese prevăzut inițial) pe Autostrada Transilvania (#A3), sectorul cuprins între nodul rutier Chețani (km 36+000) și nodul rutier Câmpia Turzii (km 51+796), aproximativ 30 – 45 de minute, în intervalul orar 17:00 – 20:00, pentru efectuarea exercițiului NATO – SWIFT RESPONSE 24 (SR24) – DEFENDER 24, care presupune desantul unui număr mare de militari și tehnică militară în zona Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii. Pe durata închiderii traficului, conducătorii auto vor putea utiliza alternativ DN15”, se arată în comunicatul CNAIR.

Aproximativ 2.000 de parașutiști militari din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos se vor instrui în cadrul secvențelor desfășurate în România ale exercițiului SWIFT RESPONSE 24 (SR24) / DEFENDER 24. Operația aeropurtată multinațională Joint Forcible Entry, care include și desantare de tehnică militară, se va derula pe parcursul mai multor zile. Secvența principală din România este planificată în zona Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Operații similare se vor desfășura, în această perioadă, și în alte cinci state aliate și partenere (Estonia, Macedonia de Nord, R. Moldova, Polonia și Suedia), realizându-se, astfel, cea mai mare operație de desant din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Forțele angajate în exercițiu demonstrează capacitatea de reacție și interoperabilitatea structurilor, precum și angajamentul pentru asigurarea apărării colective. În țara noastră, SWIFT RESPONSE 24 este conectat cu exercițiul WING SPRING 24 / DACIA 24, la care participă, în această perioadă, forțe ale Brigăzii 81 Mecanizate General Grigore Bălan dislocate în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, jud. Brașov, și în poligonul Bogata, Turda, jud Cluj.

Comenteaza