Se întâmplă o dată la 30 de ani! La Grădina Botanică înfloreşte Agave Americana. GALERIE FOTO

Se întâmplă o dată la 30 de ani! La Grădina Botanică înfloreşte Agave Americana. GALERIE FOTO
Atracţia principală de la Grădina Botanică "Alexandru Borza" din Cluj este, în aceaste zile, Agave Americana, o plantă care înfloreşte o dată la 20-30 de ani.

Grădina Botanică "Alexandru Borza" din Cluj atrage vizitatorii, în aceaste zile, printr-un eveniment care se întâmplă odată la 20 sau chiar la 30 de ani. Agave Americana, o plantă din specia cactuşilor, este pe punctul de a înflori.

"Este o specie de origine mexicană care înfloreşte foarte rar şi care după înflorire mai trăieşte doar 24 de ore, după care planta-mamă se uscă", ne-au explicat specialiştii în cactuşi.

Agave Americana are frunze de 80-200 de cm lungime, cu dinţi de circa 5-10 mm. Tot de la specialiştii în domeniu am aflat că "este o plantă care poate face flori numai la o maturitate de 5-10 ani şi care pe lângă această caracteristică, are şi foarte multe beneficii industriale. Din frunzele ei se extrage de la apă şi zahăr, până la vin slab alcoolizat sau tequila, în timp ce din sevă şi din rădăcini se poate obţine săpun sau chiar fibre textile". Un exemplar anterior a înflorit la Cluj în 1976, planta uscată a acestuia fiind păstrată acum în muzeul Grădinii Botanice.

O altă atracţie pentru vizitatori în această perioadă sunt  trandafirii. "Avem aproape 150 de soiuri de trandafiri, iar majoritatea lor sunt acum înfloriţi, fiind la a doua înflorire din acest an", ne-a împărtăşit d-nul Viorel, îngrijitorul "florilor cu spini".

În sere poate fi văzut lotusul de Amazon, Victoria Amazonica, ale cărui frunze pot ajunge până la 1,5 metri în diametru şi suportă greutatea unui copil. Florile de lotus se formează până în toamnă şi au o viaţă de doar 24 de ore, timp în care îşi schimbă culoarea de la alb la roz.

Tot în sere se întâlnesc şi 80 de specii de palmieri, bananierul fiind cel care atrage acum prin ciorchinele de fructe.

Grădina Botanică "Alexandru Borza" deţine plante autohtone rare, ameninţate sau vulnerabile, unele chiar dispărute din habitatul lor natural. Dintre speciile rare peste 15 exemplare pot fi văzute aici.

Comenteaza