Se prăbuşeşte biserica din Mănăştur, Calvaria VIDEO

Se prăbuşeşte biserica din Mănăştur, Calvaria VIDEO
Una din fortificaţiile Bisericii Calvaria din cartierul Mănăştur riscă să se prăbuşească în orice moment.

Vestea bună este că lăcaşul de cult a fost inclus de Ministerul Culturii pe lista monumentelor istorice care vor fi restaurate anul acesta. Suma alocată nu ajunge, însă, decât pentru începerea lucrărilor.

Ministerul Culturii şi a Patrimoniului Naţional a inclus anul acesta Biserica Mănăştur Calvaria pe lista obiectivelor care urmează să fie restaurate. Suma alocată este de 50000 de lei.

"Ar trebui cam 400.000  de lei, după calculele noastre, ca să putem reconstrui. Începem şi atâta lucrăm cât ajunge. Şi sperăm că şi mai departe primim sponsorizare sau ajutor", spune preotul paroh Kadar Istvan

Biserica Mănăştur Calvaria este catalogată ca un monument istoric de categoria întâi. Documentele o atestă încă din secolul al 10-lea. Actuala clădire a fost precedată de o abaţie benedictină construită într-o cetate medievală de pământ şi lemn.

"Într-un document din secolul al 14-lea, într-o dispută dintre clujeni şi locuitorii din Mănăştur se afirma chiar că Mănăşturul cu biserica de acolo ar fi o localitate mai veche decât Clujul", subliniază istoricul Tudor Sălăgean.

Istoricii spun că Biserica Mănăştur Calvaria a fost cel mai important centru ecleziastic al secolelor trecute şi a avut un rol de jucat în dezvoltarea dreptului şi a sistemului juridic în Transilvania. În prezent, una dintre cele mai vechi fundaţii din terenul recunoscut ca patrimoniu naţional stă să se prăbuşească. Fortificaţia de sub Capela Calea Crucii este plină de fisuri şi a devenit un pericol pentru viaţa credincioşilor sau a turiştilor.

 

Alături de biserica din Mănăştur, alte 11 obiective de patrimoniu din judeţ vor fi restaurate anul acesta din fondurile Ministerului. Suma alocată pentru Cluj pe anul 2012 este de aproape 2.700.000 de lei.

Reporter: Andreea Popa
Imagine: Lorant Ersek

Comenteaza