Se prăbuşeşte statuia lui Mihai Viteazul din centrul Clujului

Se prăbuşeşte statuia lui Mihai Viteazul din centrul Clujului
Complexul statuar care îl reprezintă pe voievodul Mihai Viteazul se degradează văzând cu ochii. Fisuri mari se cască în piatră, iar pământul care îl susţine o ia la vale.

Trecătorii din zonă, mai cu seamă cei care aşteaptă în staţia de autobuze din faţa Cinematografului „Florin Piersic", sunt îngroziţi de priveliştea din spatele fântânii arteziene. Soclul statuii lui Mihai Viteazul este brăzdat de fisuri mari, în cimentul din spate sunt crăpături, iar sub întreagul complex pare a fi început o alunecare de teren.

„De mult timp am observat că nu este în regulă. Chiar şi statuia este coclită, îşi pierde frumuseţea pe zi ce trece", a spus o pensionară care aştepta autobuzul în staţie. Reprezentanţii primăriei spun că nu există planuri imediate de renovare.

„Întregul complex statuar trebuia ridicat şi mutat în altă parte în perioada construirii parkingului subteran realizat de societatea Cogedir. După finalizarea lui urma să fie repus înapoi şi, binenţeles, renovat. Acum întreg proiectul este în stagnare din cauza procesului pe care firma ni l-a intentat în 2010", a explicat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. „Nu s-au făcut niciodată la statuia lui Mihai Viteazul lucrări de renovare, de genul celor de la statuia lui Matei Corvin, însă lucrări de întreţinere s-au făcut periodic", a adăugat reprezentanta municipalităţii clujene.

Societatea portugheză Cogedir care a câştigat în urmă cu trei ani în concesiune un teren de 6.000 mp pentru realizarea unui parking subteran în Piaţa Mihai Viteazul se judecă în instanţă cu primăria Cluj-Napoca, după ce în 2011 consilierii locali au decis anularea contractului pentru amenajarea parcării. Potrivit primăriei, portughezii cer daune de 5,11 milioane de euro, prejudiciu adus societăţii pentru nerealizarea parcării subterane. Primăria a semnat contractul de concesiune a terenului din Mihai Viteazu cu oficialii Cogedir la finele lunii aprilie 2009. Municipalitatea le-a adjudecat respectivul contract la începutul lunii martie, acum trei ani, în urma unei licitatii. Compania Cogedir-Gestao de Projectos S.A a ofertat 110 euro/ mp si un număr de 531 locuri de parcare, situate pe trei nivele subterane. Ca termen de finalizare s-a stabilit acela de 24 de luni de la data obtinerii contractului de concesiune asupra terenului. În luna mai 2009, consilierii locali au decis să păsuiască societatea la plata redevenţei. Valoarea totală a redeventei era de 660.000 de euro, iar Cogedir urma să achite câte 26.400 de euro pe an, timp de 25 de ani, începând cu 2011, când a fost fixat termenul de finalizare al parkingului.

Între timp, după efectuarea unor studii în teren, investiţia nu a mai fost fezabilă pentru niciuna din părţi. Parkingul subteran din Piaţa Mihai Viteazul nu s-a mai putut realiza pentru că în zonă a fost descoperit un canal colector de 3 metri, al Companiei de Apă Someş, astfel că, în 2011 consilierii locali au decis rezilierea contracului cu societate portugheză. Aceasta a atacat însă în contencios administrativ hotărârea şi a cerut daune primăriei pentru că proiectul nu a putut fi realizat, societatea considerându-se prejudiciată. Al treilea termen în proces este programat pe 31 august. Suma pe care o solicită Cogedir este de 5,11 milioane de euro, prejudiciu pentru că parkingul subteran din Mihai Viteazu nu a mai fost construit.

Statuia lui Mihai Viteazul din Cluj, dezvelită în 17 decembrie 1976, a fost realizată de sculptorul Marius Butunoiu şi este amplasată în mijlocul pieţei care omonime, cu un părculeţ în jur. Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul are înălţimea de 7 m, este montată un soclu înalt de 4,70 m. Este amplasată pe o platformă cu trei rampe, decorată cu basoreliefuri, reprezentând luptele cu otomanii şi Unirea Moldovei şi a Transilvaniei cu ?ara Românească. Pe soclul statuii se află o stemă sigilară a domnitorului, care reuneşte însemnele heraldice ale ţărilor române. Până în 1919, denumirea pieţii era István Széchenyi.

(F. TĂTAR - Material preluat de pe provincianews.ro)

 

Comenteaza