Se prefac că ne apără interesele. Cum complotează instituţiile statului în favoarea unui om de afaceri

Se prefac că ne apără interesele. Cum complotează instituţiile statului în favoarea unui om de afaceri
Puternicul stat român, care este capabil să vă blocheze conturile pentru 50 de bani, se dovedeşte slab şi neputincios în faţa unui om de afaceri clujean.

Statul român este luat peste picior şi făcut de râs cu nonşalanţă de omul de afaceri Ioan Bene. Pe măsură ce trece timpul, devine însă tot mai clar faptul că statul acceptă deliberat să fie luat peste picior şi făcut de râs. Că este de fapt complicele lui Bene. Vom încerca să explicăm în acest articol.

Bene, mai greu de ucis decât Bruce Willis

Pe strada Marin Preda, la numărul 30, la o aruncătură de băţ de vila sa, Ioan Bene construieşte un bloc. ZIUA de CLUJ a făcut un adevărat serial cu povestea imobilului. Bene, prin firma Napocamin (acţionari Panpetrol SRL, Alexandra Bene, Raluca Bene şi Daniel Bene) a cumpărat terenul de la un avocat, Florin Bulieris, în toamna anului trecut. Bulieris dorise el să construiască un bloc acolo, dar s-a opus Transgaz, din cauză să prin zonă trece o conductă magistrală de gaz. "Lasă că eu o să pot construi", şi-a zis Bene şi s-a pus pe treabă. Prima păcăleală: în referatul pregătit pentru consilierii locali la început de aprilie, în urma unei plângeri prealabile a vecinilor, aparatul din primărie nu a aruncat un ochi pe noul PUG, unde sunt evidenţiatele conductele magistrale şi, ciudat, nu a specificat că proprietarul nu mai este Florin Bulieris, ci Napocamin. Iar plângerea prealabilă a fost respinsă, la propunerea aparatului din primărie.

Transgaz a notificat primăria şi a cerut oprirea lucrărilor. Apoi, Poliţia locală a mers să verifice şi a descoperit încă o neregulă: constructorii nu respectă proiectul. Drept urmare, a oprit lucrările. Numai că acestea au continuat ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Imediat după ce şantierul a fost închis oficial, Napocamin a anunţat că mai face doar conservare şi (sic!) a tras încă un etaj. Loviturile în orb au continuat: la 1 iulie, în urma unei reclamaţii făcute de vecini, instanţa a suspendat autorizaţia de construire (facsimil în galeria foto). Paranteză: cât de mult ne putem încrede în judecata aparatului din primărie, a arhitectului şef Ligia Subţirică şi a directorului executiv Corina Ciuban, care au recomandat consilierilor să voteze împotriva plângerii prealabile a vecinilor, când imobilul avea de fapt o mie de probleme?

După verdictul instanţei, ia ghiciţi!, lucrările tot nu s-au oprit. Bene a găsit portiţa schimbării beneficiarului, astfel încât decizia Tribunalului să nu îi fie opozabilă. A vândut construcţia către Beton Constructorul SRL, deţinută de o anume Diana Marchiş. Firma are acelaşi sediu ca Napocamin.

Inspectoratul în construcţii are mult tupeu: a întors spatele Prefecturii

Acum să vorbim puţin de Prefectura clujeană, care la rândul ei putea să oprească lucrările. Am vorbit joi cu Anamaria Danciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, care s-a plâns că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) refuză până astăzi să ofere punctul de vedere care i-a fost solicitat pe acest subiect încă din 30 aprilie!

"Nu putem să facem nimic, pentru că Inspectoratul de Stat în Construcţii nu ne ajută deloc, în condiţiile în care am făcut o adresă către ei pe acest subiect pe 30 aprilie şi am făcut o revenire în 21 iunie. Şi nu avem un răspuns. Nu e prima dată când se întâmplă. În aprilie, noi am scris Primăriei, ISC-ului şi Transgazului. Primăria ne-a trimis un biblioraft de acte care au stat la baza emiterii autorizaţiei de construire, dar fără să spună nimic altceva. Doar luaţi de aici dosarul. Transgaz a răspuns că a atras atenţia constructorului că există acea conductă acolo şi a solicitat sistarea lucrărilor până la momentul mutării conductei pe cheltuiala constructorului. Constructorul se pare că a răspuns Transgazului la acel moment că face doar lucrări de amenajare a şantierului şi de conservare. Iar ISC nu a răspuns nimic. Noi nu putem face nimic până nu avem opinia unor specialişti, iar - instituţional vorbind - aceşti specialişti sunt cei de la ISC", a spus Anamaria Danciu.

ISC: "Instituţia noastră nu a întocmit acte de control la obiectivul reclamat"

Culmea, ZIUA de CLUJ a solicitat şi primit după două săptămâni un punct de vedere de la ISC. Instituţia a explicat că a urmărit evoluţia situaţiei din Bună Ziua, dar că nu a intervenit în niciun fel. "Primăria municipiului Cluj-Napoca, în data de 23.04.2015, a efectuat un control la imobilul din Cluj-Napoca, str. Marin Preda nr. 30, şi a întocmit un proces verbal de constatare, prin care s-a dispus „oprirea lucrărilor şi intrarea în legalitate" a acestora. Având în vedere că investitorul nu a oprit execuţia lucrărilor, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a constatat incidenţa prevederilor art. 24, lit. B din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi a întocmit un referat privind necesitatea sesizării organelor de urmărire penală, în 05.06.2015, apobat de primarul municipiului Cluj-Napoca. În ceea ce priveşte suspendarea autorizaţiei de construire, dispusă de instanţa de judecată, menţionăm că instituţia noastră nu a fost parte în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Cluj, neavând obligaţii de ducere la îndeplinire a celor dispuse de instanţă. Instituţia noastră, prin adresa nr. 23879/2015 a solicitat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca comunicarea demersurilor întreprinse de această autoritate, în calitatea sa de emitentă a autorizaţiei de construire şi de parte la dosar, raportat la cele dispuse de instanţă. Având în vedere faptul că autotatea publică locală a efectuat controlul la obiectivul în cauză, dispunând oprirea lucrărilor, instituţia noastră nu a întocmit acte de control la obiectivul reclamat", scrie în răspunsul primit la redacţie.

Şi acum să incercam sa facem lumină

ZIUA de CLUJ a vorbit cu un specialist în construcţii, familiar şi cu politicienii clujeni. Acesta a analizat foarte limpede situaţia şi a scos la iveală a doua păcăleală: în opinia sa, Prefectura şi ISC ar fi complici.

"ISC nu vrea să dea un punct de vedere, iar Prefectura nu vrea să îl primească. Este o cârdăşie. Se tergiversează lucrurile ca Bene să apuce să termine blocul. La ISC este şef Laurenţiu Ruen, care e pus în funcţie de PSD. Dar el e a şaptea roată la căruţă, faţă de adevăraţii decidenţi. Prefectura e tot PSD. De asemenea, aşa cum se ştie, Bene este un apropiat al acestui partid. Nu ştiu care e treaba cu Primăria, care ar fi trebuit să se implice mai mult. Nu ştiu ce nu este în ordine acolo", a afirmat specialistul.

Parerea sa este insa puternic combatuta de Prefectura. "Am facut demersuri inclusiv la Ministerul Dezvoltarii, din cauza ca ISC nu raspunde. De trei ani are aceasta atitudine institutia. Nu suntem in cardasie cu nimeni. Nu tinem cont de numele societatii sau al patronului, avem o multime de procese deschise pe urbanismul din Cluj-Napoca", a ripostat Anamaria Danciu.

Fotografiile din acest articol sunt de joi. Lucrările continuă şi, iată, clădirea are deja trei etaje şi este aproape finalizată. Poate ar fi timpul, după toate aceste firme şi instituţii care şi-au făcut treaba ori numai s-au prefăcut, să intre în scenă şi procurorii. Oricum, omul din spatele acestei afaceri, Ioan Bene, este deja în arest, la Bucureşti, pentru un alt business suspectat de nelegalitate (detalii AICI).

 

Comenteaza