Sebastian Ghiță a fost capturat. Unde se ascundea

Sebastian Ghiță a fost capturat. Unde se ascundea
Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, cercetat în cinci dosare penale, a fost localizat şi reţinut, în cursul nopţii, în Belgrad, conform Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

"În urma activităţilor investigative complexe şi a informaţiilor furnizate de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române, în cursul acestei nopţi, în Belgrad, a fost localizat şi reţinut inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian.

Mulţumim reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croaţia, Austria, Italia şi Franţa, precum şi partenerilor interni, pentru cooperarea în acest caz. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI, ENFAS şi PNR. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false, care prezintă însemnele unui stat din Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al IGPR.

00153093_large

Fostul deputat era însoțit de fratele său, la momentul legitimării pe stradă de către polițiștii sârbi. Ruda acestuia a călătorit inițial spre Istanbul, de unde a ajuns apoi în Serbia. Sebastian Ghiță are în acest moment o înfățișare schimbată față de cea din România, cu barbă și cu mustață.

El se află acum în custodia polițiștilor sârbi. Deoarece România nu are un acord de extrădare cu Serbia, țară nemembră a UE, aducerea sa în țară se va face prin negociere directă între cele două state. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat că statul sârb va întocmi pe numele său un dosar penal deoarece s-a legitimat cu acte false. După ce va fi soluționat acest dosar, vor începe procedurile de extradare, conform ministrului.

Pe numele lui Sebastian Ghiță au fost emise două mandate de arestare în lipsă. Acesta a fost trimis în judecată în mai multe dosare penale, cel în care mai sunt acuzați foști șefi din Poliție și Parchet din Prahova și un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu.

El este urmărit penal în alte două dosare de corupție, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 și cel în care cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herțanu, este acuzat de fraudă cu fonduri europene și alte infracțiuni, în acesta din urmă fiind cercetați și fostul sef al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, Vlad Cosma.

În 10 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță, omul de afaceri fiind dat și în urmărire internațională, prin Interpol. Ghiță a dispărut în 21 decembrie și a fost inițial dat în urmărire națională după ce a încălcat termenii controlului judiciar.

Comenteaza