Sebastian Ghiţă, al treilea mandat de arestare. ÎCCJ, în pronunţare pentru al patrulea

Sebastian Ghiţă, al treilea mandat de arestare. ÎCCJ, în pronunţare pentru al patrulea
După ce Sebastian Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă, judecătorii instanţei supreme au emis un nou mandat de arestare preventivă, al treilea, pentru fostul deputat, în dosarul Ponta-Blair, în care este acuzat de instigare la spălare de bani.

"Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti privind pe inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian. (..) Dispune arestarea preventivă a inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data încarcerării", se arată în decizia ÎCCJ.

Fostul deputat poate contesta hotărârea în 48 de ore.

Mandatul de arestare preventivă a fost emis după ce fostul parlamentar a fost audiat prin videoconferinţă, acesta fiind în prezent la Belgrad, unde se judecă cererea statului român de extrădare a lui Sebastian Ghiţă. Acesta este cercetat în Serbia sub control judiciar, fiind eliberat pe o cauţiune de 200.000 de euro, având interdicţia de a părăsi Belgradul.

 

În cel de-al patrulea dosar, audierea a fost amânată

Instanţa supremă a rămas în pronunţare privind cererea DNA de arestare a lui Sebastian Ghiţă în dosarul în care este judecat alături de fostul primar din Ploieşti, Iulian Bădescu. În ceea ce priveşte procesul pe fond, fostul deputat nu a putut fi audiat prin videoconferinţă.

Avocatul lui Sebastian Ghiţă a declarat în faţa instanţei că fostul deputat i-a înştiinţat telefonic că este la sediul instanţei unde trebuie să aibă loc videonconferinţa, însă că acolo nu mai există o sală pentru această procedură şi că autorităţile din Serbia nu au fost înştiinţate despre o videoconferinţă. Astfel, cererea de arestare preventivă a fostului deputat s-a judecat în lipsa acestuia, termenul pe fond fiind amânat pentru 20 iunie.

La solicitarea judecătorului care a precizat că inculpatul trebuie să comunice o reşedinţă, avocaţii au spus că nici ei nu cunosc adresa la care locuieşte momentan Sebastian Ghiţă şi că dorinţa acestuia este de a nu fi asaltat de presă.

În acest dosar, fostul deputat Sebastian Ghiţă este judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani.

Procurorii susţin că Sebastian Ghiţă i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu pentru ca acesta din urmă să finanţeze o asociaţie sportivă susţinută de Ghiţă, pentru a disimula provenienţa casei cei doi semnând un contract fictiv.

 

 

Comenteaza