Şeful Poliţiei clujene şi-a cerut pensionarea

Şeful Poliţiei clujene şi-a cerut pensionarea
Şeful IPJ Cluj a cerut ieri pensionarea. Până superiorii lui se decid, atribuţiile sale sunt preluate de adjunct.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, chestorul Ioan Păcurar, a cerut ieri conducerii Ministerului Afacerilor Interne încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare. Până la decizia MAI, interimatul va fi asigurat de adjunctul lui Păcurar, Cristian Pintea.

"Cu acest prilej, domnul chestor de poliţie doctor Păcurar Ioan adresează mulţumiri tuturor celor cu care a colaborat şi care l-au înţeles, sprijinit şi ajutat în activitatea profesională desfăşurată", arată un mesaj al instituţiei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Poliţie, Raluca Seucan, spune pentru ziuadecj.ro că cererea lui Păcurar a fost înregistrată azi. "A fost informată conducerea ministerului, documentaţia va fi transmisă la minister luni şi în continuare actul de conducere la IPJ Cluj e asigurat de adjunctul în funcţie", a spus ea.

Pentru că e chestor, Păcurar poate fi scos la pensie doar prin decret prezidenţial. El are 53 de ani şi a condus IPJ Cluj în ultimii cinci ani.

O parte din averea şefului Poliţiei Cluj, Ioan Păcurar, ar putea fi confiscată de instanţă. Curtea de Apel Cluj a fost sesizată de către comisia specială de verificare a averilor că şeful poliţiti clujene nu poate justifica o mare sumă de bani. Secţia civilă a Curţii de Apel Cluj va începe judecarea dosarului în luna septembrie.

Totul a început în septembrie 2012, când Agenţia Naţională de Integritate a constatat o diferenţă majoră între veniturile lui Ioan Păcurar în perioada 2001-2012, în cuantum total de peste 840.000 de lei, şi cheltuielile efectuate în aceeași perioadă care au fost în cuantum de peste 1,5 milioane lei. Diferenţa de aproape 720.000 de lei, circa 190.000 de euro, este, potrivit inspectorilor ANi nejustificată. Aceştia au trimis sesizarea la comisia de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru o anchetă administrativă.

Provenit dintr-o familie înstărită din Apahida, chestorul Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, se poate lăuda cu terenuri şi imobile moştenite, dar şi cu bunuri dobândite cu veniturile sale de bugetar. Faţă de anul trecut, şeful poliţiei clujene şi-a mai sporit ici, colo, averea.

La capitorul terenuri, în declaraţia de avere a lui Păcurar apar aceleaşi proprietăţi ca anul trecut, respectiv un teren agricol de 8.506 mp pe care l-a dobândit iniţial prin moştenire şi încă un teren intravilan de 928 mp în Cluj-Napoca, achiziţionat. Diferenţa este că, în declaraţia depusă în cursul lunii iunie 2013, cele două terenuri apar ca fiind donate în favoarea fiului său. Şi vila de 385,5 mp, care anul trecut figura pe numele său, acum este donată fiului. Al doilea imobil, un apartament de 46 mp, apare ca donaţie primită de fiica sa vitregă, de la o rudă aflată în SUA. Astfel, se poate spune că şeful IPJ Cluj nu mai deţine imobile pe numele său.


Dacă anul trecut, Ioan Păcurar trecuse în declaraţia de avere că este posesorul unui autoturism Hyundai, cumpărat în 2008, în documentul depus în 2013 a menţionat că are o maşină Alfa Romeo Mito, cumpărată la mâna a doua. Maşina „veche" a vândut-o cu 15.000 de euro, conform declaraţiei de avere. Chestorul şi-a sporit în decurs de un an colecţiile de tablouri, ceasuri şi bijuterii: de la 6.000 de euro, colecţia de „tablouri-pictori contemporani" a crescut la 9.000 de euro, iar cea de ceasuri şi bijuterii a ajuns de la 7.000 de dolari la 8.000 de euro. Şeful IPJ Cluj a scăpat şi de o datorie de 35.000 de dolari, scadentă anul acesta, care încă apărea pe declaraţia sa de avere din 2012.

 

Comenteaza