Semnificaţiile politice ale sosirii Cancelarului la Cluj

Semnificaţiile politice ale sosirii Cancelarului la Cluj
După întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, Cancelarul Germaniei va “descăleca” în fief-ul unui adversar redutabil al actualei puteri politice, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), Andrei Marga. Cu toate acestea, politicienii clujeni refuză să vadă vreo semnificaţie politică în prezenţa Angelei Merkel la Cluj.
Fostul strateg-şef al PSD, sociologul Vasile Dâncu vede, mai degrabă, semnificaţii politice la nivel european. “Un cancelar german nu face niciodată vizite fără implicaţii politice, mai ales acum, când Germania încearcă să-şi definească «graniţele». Nu putem să nu remarcăm surprin-zătoarea declaraţie despre Transnistria, prin care cerea retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, acolo unde e cea mai estică «frontieră» germană. Acum, Angela Merkel dă o tură prin România şi Bulgaria şi îşi «marchează teritoriul»”, a afirmat Dâncu. El exclude însă că vizita Cancelarului german la Cluj ar transmite vreun semnal politic în interiorul României.

“Niciodată un cancelar german nu vine într-o ţară ca să sprijine un partid politic intern. Cancelarul german e o funcţie prea mare pentru aşa ceva. Nici Schroeder n-a venit în România pentru PSD, nici Merkel nu vine pentru PDL. Faptul că Angela Merkel vine pentru a primi un titlu al UBB este un semn de apreciere din partea Germaniei a faptului că UBB, prin managementul profesorului Andrei Marga, a promovat foarte bine Germania, învăţământul în limba germană şi a promovat România în Germania. E o confirmare a eforturilor depuse de profesorul Andrei Marga în relaţia cu Germania”, a apreciat Dâncu.

La rândul său, preşedintele PDL Cluj, şeful Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Daniel Buda, consideră că singura semnificaţie a prezenţei Cancelarului german la Cluj este aprecierea valorii UBB. “Vizita Cancelarului german onorează Clujul, este un gest de apreciere a UBB în spaţiul european şi nu numai. Este o prezenţă dincolo de orice implicare a politicului”, a opinat Buda. El este de părere că ceremonia care se va desfăşura la UBB este generată de o apreciere reciprocă. “Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa reprezintă o recunoaştere a activităţii doamnei Merkel în a face un alt fel de politică în Europa. În egală măsură, acceptarea acestui titlu reprezintă o recunoaştere directă a valorii şi multiculturalităţii acestei universităţi. Cu siguranţă, prezenţa Cancelarului Germaniei la Cluj onorează orice clujean”, a conchis Buda.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
loading...
Comenteaza