Seniorul presei clujene, trecut la cele veşnice

Seniorul presei clujene, trecut la cele veşnice
Virgil Lazăr, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti clujeni, a trecut la cele veşnice la vârsta de 84 de ani, după o îndelungată suferinţă.

Cu aproape 50 de ani de experienţă în presă, Virgil Lazăr a fost considerat cel mai vechi şi mai experimentat jurnalist din branşa gazetarilor din Cluj, în care a activat între anii 1950 şi 1999 pentru aceeaşi publicaţie: „România Liberă". După 1999 a continuat activitatea de jurnalist în calitate de colaborator.

În anul 1952 Lazăr a refuzat propunerea făcută de lingvistul Dimitrie Marcea de a studia în URSS şi a devenit student la Institutul Agronomic din Timişoara, păstrându-şi calitatea de corespondent salariat al României Libere.

De altfel, de-a lungul vastei sale cariere jurnalistice Lazăr a activat la diferite publicaţii şi radiouri răspândite pe teritoriul întregului Ardeal, precum sunt revistele Drapelul roşu din Timişoara (rubrica „Cutia cu scrisori"), Magazin internațional (rubrica „Bioagricultura în actualitate", 2002-2004), Tribuna Ardealului (rubrica „Blitz", 1993-1995), Magazin, Scrisul Bănăţean, Familia, Transilvania, Steaua, Tribuna şi Tribuna Ardealului (1993-1995), precum şi la radiourile Radio Timişoara şi Radio Europa Liberă (după 1989).

Mai mult, o peruoadă a fost și reporter de război, pe frontul dintre Egipt și Israel. Virgil Lazăr a publicat și numeroase cărți, între care "Radiografia unui timp apus". În 2013, el a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj

În ceea ce priveşte activitatea jurnalistică de pe teritoriul judeţului Cluj, pe lângă publicaţiile amintite mai sus, după 1989 Lazăr a mai colaborat cu cotidianul ZIUA de CLUJ, iar din în anul 1993 a contribuit la apariţia cotidianului de orientare democratică "Tribuna Ardealului", unde, în calitate de redactor-şef, a semnat sute de articole cu pseudonimele V. Lăsleanu, V. Arbore, V. Sibianu şi V. Sighişoreanu.

Comenteaza