Sentinţă pentru Radu Bica

Sentinţă pentru Radu Bica
Procesul lui Radu Bica, acuzat de luare de mită, s-a finalizat ieri la tribunal.

Radu Bica a fost adus ieri de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla la Tribunalul Cluj, pentru al treilea termen pe fond al procesului în care este acuzat de acte de corupţie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că acesta ar fi luat mită suma de 10.000 de euro de la denunţătoarea Aspazia Droniuc, cu scopul de a-i facilita câştigarea unui contract de mentenanţă pentru stadionul Cluj Arena. La termenul de ieri au fost audiaţi ca martori soţul Aspaziei Droniuc, Robert Droniuc, Fekete Emöke, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) şi Călin Tuluc, consilier judeţean, membru în Consiliul de Administraţie al Cluj Arena SA.

Călin Tuluc şi Fekete Emöke au declarat că nu au discutat niciodată cu Radu Bica despre un eventual contract de mentenanţă a stadionului, nici de organizarea vreunei licitaţii în acest sens. "Vicepreşedinţii CJ nu aveau atribuţii directe în legătură cu SC Cluj Arena SA, ci doar în condiţiile exercitării dreptului de vot. Votul vicepreşedintelui reprezenta o proporţie de 1/37", a spus Călin Tuluc, care recunoscut că o cunoaşte pe Aspazia Droniuc, însă doar "din vedere". La rândul său, Fekete Emöke a declarat că nu a avut nici o atribuţie legată de Cluj Arena în cadrul CJ Cluj şi că nici nu s-a discutat în cadrul instituţiei despre atribuirea serviciilor de mentenanţă a stadionului.

La proces a apărut şi soţul denunţătoarei, Robert Droniuc, care a fost audiat ca martor şi în faza urmăririi penale în acest caz. Robert Droniuc a spus că s-a speriat atunci când soţia sa a fost reţinută de DNA, întrucât nu ştia unde se află. "Am sunat şi la Salvare, la SMURD, la Poliţie, pentru că era trecut de ora 7 şi trebuia să mergem la un spectacol de teatru", a spus soţul Aspaziei Droniuc. Acesta a rememorat drumul la Bucureşti făcut cu soţia sa pentru a împrumuta bani de la avocatul Bogdan Aldea, despre care spune că e un prieten de familie, însă a declarat că nu ştia ce sumă de bani a luat Aspazia: "De banii din casă se ocupă soţia mea, în care am încredere deplină. Eu ştiam că avem nevoie de 40.000 de lei pentru a ne acoperi credite restante şi a plăti nişte furnizori din străinătate".

Totodată, Robert Droniuc a recunoscut că a purtat discuţii cu soţia sa despre o posibilă licitaţie pentru mentenanţa Cluj Arena. "În mai-iunie 2011 am discutat cu ea când apare caietul de sarcini pentru mentenanţa stadionului, ca să participăm şi noi la licitaţie. Eu lucram la o firmă care asigura mai multe tipuri de servicii", a spus Droniuc. Mai mult, acesta a povestit un episod petrecut în aceeaşi perioadă, când s-a dus împreună cu patronul firmei la care lucra, Bartok Arpad, la Radu Bica, pentru a-i prezenta o ofertă. "Am fost cu Bartok la întâlnire, Bica mi-a mulţumit pentru prezentare, dar nu s-a angajat în vreun fel pentru perfectarea unei înţelegeri", a spus soţul Aspaziei Droniuc. Firma Thermo Control, la care a lucrat Robert Droniuc, asigura servicii pentru Nokia, însă societatea s-a închis în 15 septembrie. Întrebat de apărătorii lui Bica dacă firma soţiei sale, Frarom Import Export SRL, avea potenţial pentru a prelua o lucrare de amploare, precum mentenanţa stadionului, Robert Droniuc a spus că, având în vedere experienţa sa profesională, putea să găsească în timp scurt firme subcontractoare. "Niciodată soţia mea nu mi-a spus că Radu Bica i-a pretins ceva legat de atribuirea contractului de mentenanţă pentru stadion", şi-a încheiat Robert Droniuc declaraţia.

Avocaţii fostului vicepreşedinte al CJ, care s-au întrecut în pledoarii pline de vervă, au cerut achitarea acestuia, motivând că nu sunt probe care să dovedească altceva decât faptul că fostul vice al CJ a cerut un împrumut de la Aspazia Droniuc. Totodată, avocaţii au cerut schimbarea încadrării juridice, din luare de mită în trafic de influenţă, motivând că Radu Bica nu avea atribuţii legate de stadion, astfel acuzaţia că ar fi luat bani pentru a facilita câştigarea unui contract de mentenanţă pentru acest obiectiv nu poate fi în legătură cu funcţia sa. Toate cererile apărătorilor lui Bica, privind audierea lui Bartok Arpad, a lui Vasile Marcu (patronul firmei care îi furniza îngrăşăminte agricole firmei fiicei lui Bica), precum şi solicitarea de a se efectua un raport de evaluare psiho-socială a lui Radu Bica, au fost respinse de judecător. Nici cererea de a se depune la dosar toate interceptările care o privesc pe Aspazia Droniuc şi pe Radu Bica nu a fost admisă.

Mircea Ilian, avocatul Aspaziei Droniuc, s-a plâns că procesul se desfăşoară prea lent, iar clienta sa a cerut tocmai judecarea în procedură simplificată, recunoscându-şi vinovăţia. "A fost o persoană onestă, cu nimic mai bună sau mai rea ca alţii. A avut tăria să-şi recunoască greşelile, însă reacţiile au fost: «Cum şi-a permis să colaboreze cu organele de anchetă. Haideţi să o desfiinţăm!». Această presiune a fost resimţită şi în presă. Aspazia Droniuc nu a avut tăria să treacă pe aceste holuri ale tribunalului înţesate de reprezentanţi ai presei", a găsit de cuviinţă să justifice avocatul lipsa constantă a clientei sale de la proces, spre nemulţumirea apărătorilor lui Radu Bica.

Avocatul Tiberiu Ban a numit-o pe Aspazia Droniuc "denunţătoare de serviciu" şi a subliniat faptul că singura probă a acuzării e declaraţia acestei femei. "Ea e singura care spune că Radu Bica i-a cerut mită", a afirmat Ban, cerând achitarea clientului său, ori, în cazul în care instanţa îl va găsi vinovat, să aplice o pedeapsă cu suspendare, aşa cum procurorul DNA a cerut în cazul Aspaziei Droniuc. Pe de altă parte, acuzarea a solicitat o pedeapsă la închisoare cu executare în cazul lui Bica.

"Radu Bica este o victimă colaterală a cercetărilor făcute de DNA în dosarul 60/P/2011 (care îl vizează pe Sorin Apostu, şi în care denunţător e tot Aspazia Droniuc - n. red.). În acel dosar sunt inculpate persoane cu o bogată activitate infracţională în opinia parchetului, dar şi Aspazia Droniuc", a arătat un alt apărător al lui Bica, Anatol Pânzaru, care a spus şi că interceptările prezentate în dosar sunt trunchiate tocmai pentru a servi acuzării.

Al treilea avocat al lui Bica, Mihai Giurgea, a spus că, de fapt, în cazul lui Bica e vorba de o semi-probă, adică declaraţia Aspaziei Droniuc, care, în opinia sa, e nulă. Giurgea a lăsat să se înţeleagă că declaraţia a fost luată sub presiune, Aspazia Droniuc fiind implicată în mai multe activităţi care au adus-o în conflict cu legea.

La ultimul cuvânt, Radu Bica, vizibil emoţionat, a cerut instanţei să creadă faptul că nu a luat mită: "Pot să jur că nu am cerut bani pentru informaţii, nici nu puteam, pentru că nu s-a pus în discuţie aşa ceva (mentenanţa stadionului - n. red.). Aduceţi Biblia să jur că nu am vorbit cu Aspazia despre mentenanţa stadionului. Am cerut bani împrumut de la ea, asta e adevărat". Instanţa va da sentinţele pentru Radu Bica şi Aspazia Droniuc în 8 martie. Până atunci Radu Bica rămâne în arest preventiv.

Bica, la un pas de leşin

Radu Bica a început să se simtă rău după câteva ore în care a stat în picioare la procesul de ieri. La un moment dat, acesta a început să se clatine, fiind la un pas de leşin. Unul dintre avocaţii săi a observat că Bica se simte rău şi a cerut judecătoarei să îi permită acestuia să se aşeze. Până la finalul procesului Radu Bica şi-a revenit. Fostul vicepreşedinte al CJ Cluj se află în arest din 1 noiembrie 2011 şi a fost internat pe perioada de detenţie şi la Spitalul Penitenciar Dej, din cauza unor probleme cardiace.

 

 

Comenteaza