Senzaţii tari în turnul bisericii “Sfântul Mihail”

Senzaţii tari în turnul bisericii “Sfântul Mihail”
Sute de curioşi au avut ieri parte de mari emoţii la urcarea pe scările ameţitoare ale turnul obiectivului din centrul Clujului. Priveliştea din balcon merită însă tot efortul.

În faţa bisericii Sfântul Mihail se stă la coadă. În turn se intră doar în grup şi numai după ce au ieşit vizitatorii precedenţi. Vin mulţi turişti, sosiţi cu autocarul la Cluj, mai ales din Ungaria. Grupul este chemat la intrarea din stânga clădirii imediat ce au început să coboare ceilalţi.

Deşi este clar că s-au făcut anumite lucrări de reparaţie a scărilor, emoţiile apar de la primul pas. Prima treaptă din scara de lemn care urcă din iarba de lângă biserică nu există, aşa că e nevoie de un pas mare ca să nu cazi în groapa de la bază. Balustrada care pare că şerpuieşte lângă prima parte a treptelor de piatră e de fapt un cablu şi te tragi speriat de lângă el. Adevărata balustradă apare însă, trainică, din lemn lustruit, după câţiva paşi. "Nu vă apropiaţi mai mult de 2 metri de cel din faţa dvs", îndeamnă cei care organizează vizita. "Scările sunt şubrede, după cum vedeţi, nu putem risca o greutate prea mare pe ele", îşi sperie apoi aceştia oaspeţii. Într-un şir indian răsfirat aceştia urcă apoi încet, solitar, de la copii aduşi de părinţi "la panoramă", până la vârsticii veniţi de departe în excursie. Scările sunt uşor rotonjite, din lemn străvechi şi printre ele se zăreşte hăul de dedesupt. Trecând de la una la alta poţi zări popoare de statui de lemn şi piatră, fără membre sau capete, crucifixe, picturi vechi şi altare într-o rână, toate acoperite de straturi generoase de praf, pânze de păianjen, pene şi inevitabilul găinaţ de porumbel pe care îl simţi şi cu degetele, pe balustrade.

O dată ajunşi sus, toate neajusurile dispar. Panorama asupra oraşului este uluitoare, diferită de felul în care se vede de oriunde. Auzi exclamaţii: seamănă cu Budapesta, Sibiu, Oradea sau chiar Viena!" Turlele bisericilor şi catedralelor tronează imperial peste centru, zăreşti clădiri minunate pe care nu le-ai observat până acum iar cele ştiute se înfăţişează parcă în alt decor, aranjat măiastru cu simetrie şi rigoare.

(Florentina TĂTAR, articol preluat de pe PROVINCIANEWS.RO)

 

Comenteaza