Septembrie, luna accidentelor grave

Septembrie, luna accidentelor grave
Primele două săptămâni ale lunii septembrie au fost pline de accidente grave de circulaţie, soldate chiar cu decesul unor persoane. Pentru a evita repetarea unor astfel de incidente, poliţiştii clujeni fac o serie de recomandări privind siguranţa în trafic.

Un bilanţ al accidentelor rutiere înregistrate de la începutul lunii până acum indică producerea a 12 accidente rutiere grave, în care şase persoane şi-au pierdut viaţa şi 13 au fost rănite grav.

Potrivit poliţiştilor, unul dintre cele mai eficiente moduri de a  evita rănirea gravă în caz de accident o reprezintă folosirea centurii de siguranţă.

"Nefolosirea centurii de siguranţă şi/sau a altor dispozitive de retenţie omologate, de către conducătorii auto şi pasagerii din autovehicule, creşte riscul de vătămare a acestora în accidente rutiere şi agravează leziunile suferite în urma coliziunilor", transmit reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj.

În acelaşi timp, poliţiştii atrag atenţia că aceasta nu a fost proiectată pentru confort, ci pentru siguranţă, rolul său fiind de a împiedica proiectarea zonei capului în obiecte dure, cum ar fi bordul, volanul sau parbrizul.

"De exemplu, în cazul celor două accidente produse în săptămâna care a trecut pe DN 17, pe raza localităţii Cuzdrioara, soldate cu patru morţi, doi răniţi grav şi doi răniţi uşor, s-a constatat faptul că niciuna din victime nu purta centura de siguranţă", a mai precizat IPJ Cluj.

În urma accidentelor petrecute în această lună, poliţiştii rutieri au intensificat, în perioada 16-21 septembrie, acţiunile pe linia respectării prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă şi au aplicat peste 500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 80.000 de lei.

Comenteaza