Sigilii vechi de 138 de ani la Muzeul Universităţii

Sigilii vechi de 138 de ani la Muzeul Universităţii
Muzeul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) a vernisat ieri o expoziţie dedicată Universităţii Regale Maghiare, cu sigilii din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Universitatea Regală Maghiară de Ştiinţe din Cluj a fost înfiinţată în 1872 de suveranul Imperiului Austro-Ungar, împăratul Franz Iosif.


 

A fost prima instituţie de tip academic modern a Transilvaniei, transformată în 1919, după Marea Unire, în Universitatea Daciei Superioare, actualmente Universitatea “Babeş-Bolyai”. “Aceste sigilii, care au fost folosite de mii de ori, pe diplome şi acte oficiale, reprezintă documentele naşterii unei intelectualităţi în Transilvania”, a remarcat profesorul Karoly Vekov, cel care a prezentat expoziţia.

 

 Sigiliile etalate datează din 1872, anul întemeierii Universităţii Regale, şi au fost folosite pentru a legaliza diplomele de absolvire sau a întări actele oficiale emise de instituţia clujeană. Ca piese de muzeu, ele au valoare documentară, dar în istoria universităţii de la Cluj formează verigile unei tradiţii. în expoziţie figurează şi o fotografie de epocă, de la inaugurarea clădirii Institutului Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, la care a participat şi împăratul Franz Iosif.

 

Acesta a vizitat Clujul în 1887 şi 1895. Universitatea Regală Maghiară de Ştiinţe din Cluj a succedat colegiilor locale cu rang universitar, primul, Colegiul Iezuit, fiind înfiinţat în 1581. Universitatea avea patru facultăţi, de Ştiinţe Juridice şi Administrative, de Filosofie, Lingvistică şi Istorie, de Medicină, respectiv de Matematică şi Ştiinţe Naturale.

 

Maniu şi Coşbuc, la Universitatea Regală

 

Printre studenţii de etnie română ai Universităţii Regale Maghiare din Cluj se numără personalităţi culturale şi ştiinţifice ale secolului 20. Au studiat aici medicul Iuliu Haţieganu, omul politic Iuliu Maniu, compozitorul Tiberiu Brediceanu, pictorul Aurel Ciupe, folcloristul Petre Dulfu sau poetul George Coşbuc. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...