Video Foto Simulare accident aviatic pe Aeroportul Internațional Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicați

Simulare accident aviatic pe Aeroportul Internațional Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicați
| Foto: Ziua de Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a organizat, marți dimineață, un exercițiu amplu care a constat în simularea unui accident aviatic cu mulți răniți și morți. Peste 800 de salvatori au fost implicați în acest exercițiu.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, alături de Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a desfășurat marți, 31 octombrie, un amplu exercițiu pe una dintre pistele aerogării, unde a fost simulat un accident aviatic. 
Exercițiul a fost demarat în jurul orei 09:00, iar zeci de autospeciale de intervenție s-au deplasat în regim de urgență spre aeroport.

Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicațiEchipajele de SAJ și ISU au ajuns la fața locului. Simulare accident aviatic pe Aeroportul Cluj. Foto: ZIUA de CLUJ

În această simulare scenariul a fost că un avion a ieșit pe lateralul pistei după aterizarea pe Aeroportul “Avram Iancu” Cluj, iar în urma deteriorării trenului de aterizare, fuzelajul și planurile aeronavei au suferit avarii grave.

Avionul respectiv avea 100 de pasageri plus șase oameni care au făcut parte din echipajul aeronavei. În urma accidentului a rezultat 25 de morți, 15 au fost avut răni grave, 26 au suferit răni ușoare și 40 de persoane nu au avut nevoie de îngrijire medicală imediată.

Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicațiPompierii intervin pentru a stinge focul. Simulare accident aviatic pe Aeroportul Cluj. Foto: ZIUA de CLUJ.

Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicațiPompierii intervin pentru a stinge focul. Foto: ZIUA de CLUJ. 

Peste 800 de salvatori s-au implicat

Directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, a declarat că astfel de exerciții sunt foarte importante deoarece în trecut au existat situații reale de accidente aviatice.

“Suntem obligați conform legislației internaționale și naționale, odată la doi ani să avem un exercițiu de căutare-salvare, cu desfășurare a tuturor forțelor. La acest exercițiu participă peste 800 de persoane. În data de 15 octombrie 2021, la aterizare la aproximativ ora 19:20, un avion Boeing al companiei Fly Egipt a aterizat efectuos și s-au spart toate cauciucurile. Din cauza frecării cu pista a luat foc, iar pompierii noștri au ajuns în mai puțin de trei minute și au reușit să stingă incendiul. ISU a ajuns într-un timp record, dar este foarte important că incendiul a fost stins la timp deoarece aeronava avea trei tone de combustibil. Erau atunci peste 100 de pasageri, iar prin intervenția promptă a pompierilor au fost salvați.

Sunt foarte importante exercițiile, traficul a crescut foarte mult. În restul incidentelor pe aeroport am mai avut incidente mai minore. În anul 2016, la aterizare un avion BlueAir a ieșit spre oraș, dar din fericire nu a fost rănit nimeni. După cum spuneam, este foarte important să avem aceste exerciții”, a spus David Ciceo, directorul Aeroportului Cluj.

Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicațiEchipajele de salvare acordă îngrijiri medicale victimelor. Foto: ZIUA de CLUJ. 
Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicațiSimulare accident aviatic pe Aeroportul Cluj. Foto: ZIUA de CLUJ.
Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicațiSimulare accident aviatic pe Aeroportul Cluj. Foto: ZIUA de CLUJ.

Exercițiul a durat 2 ore și s-a desfășurat conform legislației naționale și internaționale. 
 
“Astăzi am desfășurat un exercițiu la Aeroportul Cluj. Din doi în doi ani facem un exercițiu amplu ca acesta. Principalul lucru pe care am vrut să-l verificăm este deplasarea de la subunitățile din Cluj până la aeroport și să observăm timpul de răspuns. În simularea de astăzi, echipajele ISU au avut un timp de răspuns chiar foarte bun”, a declarat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

Simulare de accident aviatic pe Aeroportul Internațional "Avram Iancu" din Cluj cu zeci de răniți și morți. Peste 800 de oameni, implicațiIntervenție pompierii ISU. Foto: ZIUA de CLUJ.

În acest exercițiu s-a intervenit cu 13 autospeciale, 2 echipaje de la SAJ, 2 echipaje de la DEI, un elicopter SMURD și un elicopter de la Câmpia Turzii.

Comenteaza