Sindicaliştii din învăţământ cer la CEDO salariile câştigate în instanţă

Sindicaliştii din învăţământ cer la CEDO salariile câştigate în instanţă
Sindicaliştii din învăţământ ameninţă că dau statul în judecată la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Aceştia critică vehement recenta lege care eşalonează până în 2016 plata salariilor câştigate în instanţă. Profesorii consideră că este inadmisibil ca, într-un stat de drept, să nu se respecte hotărârile judecătoreşti.

Potrivit actului normativ adoptat ieri de Camera Deputaţilor, salariaţii care şi-au câştigat în instanţă drepturile salariale ar urma să îşi primească banii eşalonat în următorii cinci ani. Astfel, în 2012 vor primi doar 5% din bani , în 2013 suma va creşte la 10 la sută, iar de-abia din 2014 procentul va ajunge la 25% iar apoi la 35%. Lucru considerat inadmisibil de dascălii clujeni, care sunt deja la a patra amânare.

"Este inadmisibil ca într-un stat de drept să se întâmple aşa ceva. Nu credem că până în 2016 aceste drepturi ar trebui amânate, având în vedere că avem foarte mulţi colegi ai noştri care nu ştim dacă o să apuce aceste drepturi salariale. Şi credem că într-un stat de drept aceste sentinţe ar trebui respectate", a spus preşedintele SLIPC Cluj, Lucia Cojocaru.

 

Sindicaliştii sunt decişi să îşi caută dreptatea la instituţiile europene şi ameninţă că dau statul în judecată la CEDO. "Noi vom apela, atât la nivelul sindicatului nostru clujean, cât şi a nivelul federaţiei noastre, la CEDO şi toate forurile internaţionale europene", a spus ea.

În judeţul Cluj, aproape 4.500 de dascăli, din 200 de instituţii de învăţământ, ar avea de primit drepturile salariale câştigate în instanţă. Fiecare salariat are de primit în medie câteva zeci de mii de lei.

(Cosmin OANŢĂ)

Comenteaza